Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ett nytt land:</I> "Invandrare måste få en chans"

NORRKÖPING
Integrationen i Sverige har misslyckats. Det konstaterade Integrationsverket i sin årsbok härom månaden. Men det går att lyckas. Och det behöver heller inte vara så svårt att göra det, menar Andreas Carlgren, generaldirektör vid Integrationsverket i Norrköping.
- Något av det viktigaste är att ge invandrare en chans på arbetsmarknaden, säger han.

Andreas Carlgren, Integrationsverkets generaldirektör, menar att det inte alls behöver vara så svårt att lyckas med integrationen i Sverige. Att ge invandrare en chans till arbete är oerhört viktigt.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Andreas Carlgren, Integrationsverkets generaldirektör, menar att det inte alls behöver vara så svårt att lyckas med integrationen i Sverige. Att ge invandrare en chans till arbete är oerhört viktigt. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-05-04 00:00
Integrationsverket har funnits i snart fyra år. Den 1 juni 1998 startade det nya verket som tog över de integrationsfrågor som hade legat hos Migrationsverket (tidigare Invandrarverket). Det höjdes en del röster i samband med starten. Vad skulle Integrationsverket egentligen ha för uppgift?
- Men det var då. Nu tycker jag att vi är i ett annat läge, säger Andreas Carlgren.
Han blickar ut mot Guldringen från sitt arbetsrum på Integrationsverket, ett arbetsrum där han finns mellan två och tre dagar i veckan. Resten av tiden består av möten, resor och konferenser. Han har fyra år kvar på sitt förordnande som generaldirektör. Vad som händer sedan vet han inte.
- Jag trivs bättre och bättre och tycker att mitt arbete har blir allt mer roligt och spännande.

<B>? Vad sysslar de omkring 90 anställda på Integrationsverket med?</B>
- Integrationsverkets viktigaste uppgift är att få andra att agera och jobba för integration och mångfald. Vi ska också vara en kunskapsmyndighet som sitter inne med de kunskaper som andra efterfrågar.
Andreas Carlgren nämner fyra punkter som de viktigaste i verkets arbete. Det ska fortsätta arbetet med att försöka förändra den första tiden som en invandrare tillbringar i Sverige. Bland annat handlar det om att individen ska kunna få komma ut på arbetsmarknaden mycket tidigare.
Ett annat arbete är att försöka främja mångfalden i arbetslivet genom förändrade regler och system. Det tredje är att arbeta aktivt för att motverka diskriminering och rasism. Verket har nyligen startat en kunskapsbank på nätet i dessa frågor.
Sist men inte mist ska Integrationsverket vara en myndighet som granskar.
- Den årsbok vi gav ut för första gången i år är en del i det arbetet, säger han.
Årsboken innehöll en hel del kritik mot integrationen i Sverige. Men vad innebär egentligen begreppet integration?
- Integration är att man är med i det svenska samhället på samma villkor som andra men ändå kan behålla sin integritet. Alla har samma rättigheter och självklart då också samma skyldigheter.
- Men det går inte att säga att "nu är du integrerad". Det är individen själv som styr över integrationsprocessen.

<b>För hårda krav på svenska</b>
Att kunna tala flytande svenska är inte det samma som att vara integrerad.
- Kravet på att kunna svenska innan man får ett arbete är för hårda. Man kan även få kunskaper i svenska genom att man får ett arbete, säger Andreas Carlgren.

<B>? Det pratas om att integrationspolitiken är dålig och att arbetet med integration inte är tillräckligt i Sverige. Gör Integrationsverket det man ska och hörs verket tillräckligt? Borde det inte vara med och debattera mer och högre?</B>
- Jag tycker att vi hörs och syns väldigt tydligt numera. Men vi ska inte vara den som agerar. Vi ska istället få andra att göra det.
Han ger exempel på arbeten som pågår inom verket.
- Den första tiden i Sverige måste förändras. Det ska inte vara som i dag med stora och långa utbildningspaket utan i stället ska man ha möjlighet att komma in snabbt på arbetsmarknaden och parallellt med det lära sig svenska. Här samarbetar vi med de 30 största flyktingmottagande kommunerna, varav Norrköping är en.
Något annat som verket gör är att samarbeta med det svenska näringslivet och fackförbunden för att hitta en gemensam plattform med öppna dörrar för invandrare.
- Det svenska arbetslivet behöver dessa människor. Det kommer inte att gå att klara industrier, vård och skola om man inte tar tillvara på dem. Tyvärr sitter många företagsledare fast i gamla positioner. Det finns vilja och starkt engagemang hos många men det är en bit kvar tills det ger resultat.

<B>? Vilka är de viktigaste ingredienserna för att kunna skapa ett bättre samhälle, ett samhälle där integrationen har lyckats?</B>
- Arbetsmarknaden är orättvis och boendet segregerat. Det är två stora problem. Ingen ska heller behöva tvingas att leva på socialbidrag. Det är så lätt att fastna i socialbidragsfällan om man en gång hamnar där.
Nyckeln är att få ett arbete som motsvarar individens kvalifikationer.
- Det går inte att bara sätta en sopkvast i handen på någon, säger Andreas Carlgren.
Han nämner att Sverige är ganska ensamt ibland annat Europa om att inte ha ett starkt främlingsfientligt parti.
- Vi måste se till att det fortsätter så. Och det gör vi inte genom att stå på torget och säga usch och fy utan genom konkreta handlingar bland människor.

<B>? Hur skulle ett samhälle där integrationen har lyckats se ut?</B>
- För de invandrare som har varit här mellan fem och tio år ska inte sysselsättningsgraden vara lägre än för andra. De ska också kunna göra yrkeskarriär på precis samma villkor som andra. Och barnen i skolan ska ha samma chanser som andra barn.
- Det handlar inte bara om att ge möjligheter och chanser. Det handlar också om att ställa krav. Sluta tro att det är viktigt med en blandning i olika grupper och konstellationer och ta in invandrare bara därför. Ställ samma krav på dem som på andra, uppmanar Integrationsverkets generaldirektör slutligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!