Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ett år sedan 11 september</I> "Det var fullständigt ofattbart"

NORRKÖPING
Från kontoret på 46:e våningen några kvarter från World Trade Center såg Norrköpingspolisen Håkan Thelin när det andra kapade flygplanet kraschade in i det södra tvillingtornet. Det är en minnesbild som etsat sig fast.

Norrköpingspolisen Håkan Thelin är polisrådgivare åt svenska FN-delegationen i New York. När han gick ut för att ta sig en kopp kaffe i cafeterian såg han ifrån fönstret hur det andra flygplanet krascha rakt in i World Trade Centers södra torn.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Norrköpingspolisen Håkan Thelin är polisrådgivare åt svenska FN-delegationen i New York. När han gick ut för att ta sig en kopp kaffe i cafeterian såg han ifrån fönstret hur det andra flygplanet krascha rakt in i World Trade Centers södra torn. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-09-11 00:00
Håkan Thelin arbetar för svenska FN-delegationen i New York.
När han gick ut för att dricka kaffe i cafeterian vid fem i nio på morgonen för ett år sedan var TV:n var påslagen och en kollega stod där och tittade.
- Han berättade att det brann i World Trade Center. Vi gick till de fönster med utsikt över södra delarna av Manhattan och såg med egna ögon hur det brann.
- När vi stod där och pratade kraschade det andra planet plötsligt in i byggnaden. Och då slog det ut väldigt mycket eld. Det var fullständigt ofattbart!

<b>Manhattan avspärrat</b>
Först trodde Håkan Thelin att han skulle få övernatta på någon soffa på kontoret, eftersom hela Manhattan var avspärrat efter katastrofen.
På de i vanliga fall hårt trafikerade gatorna fanns det inga bilar och tågtrafiken stod helt still. Det var en märklig syn, minns Håkan Thelin.
Men pendeltåg och tunnelbanan började rulla på eftermiddagen. Håkan gick ner på Grand Central, där han brukar ta pendeltåget hem till förorten Hastings on Hudson.
- Där var det mycket folk som var alldeles neddammade efter kraschen. Många var tysta, andra ville prata med grannen om vad som hade hänt.
Bland det första Håkan gjorde var att kontakta sin familj, för att berätta att han var oskadd. Hans mobiltelefon fungerade, men på många håll brakade telefonnätet samman.

<b>Osmakliga bilder</b>
- Jag tror inte att jag kunde smälta vad som hänt förrän jag kom hem och följde nyhetsrapporteringen. Det var väldigt svårt att greppa. Men långsamt gick det oerhörda upp för mig.
Enligt Håkan Thelin har det varit stor skillnad på mediernas rapportering om den 11 september i New York och i Sverige.
Han har blivit illa berörd av svenska kvällstidningarnas rapportering.
- Jag tycker att de hade väldigt osmakliga bilder på människor som hoppade ut från tornen. Sådana bilder fanns inte här. Det gick ju inte eftersom folk kunnat känna igen vilka de var.
I dag håller FN-delegationen en tyst minut till minne av offren för terrorattacken. I New York svämmar medierna fullständigt över av reportage med anledning av ettårsdagen av katastrofen. Minnen och känslor rivs naturligtvis upp.
Som polis har Håkan Thelin tidigare upplevt krissituationer och det tror han har hjälpt honom att tackla upplevelsen.
- Jag var med i Malexander och kanske har det gjort mig mentalt förberedd. Jag känner igen den anspänning som blir efter en sådan här katastrof. För mig var Malexander mycket mer personligt.

<b>Förlamning</b>
- Samtidigt tror jag att det här påverkat mig och andra mycket mer än vi trodde det skulle. Det blev en förlamnining på många plan, även på den sociala sidan. Familjen blev ännu viktigare än tidigare.
Ytterligare två år återstår av Håkan Thelins treårsuppdrag som polisrådgivare åt Sveriges FN-delegation.
Han trivs väldigt bra, men saknar barnen och barnbarnen i Sverige. Han tycker att staden New York har förändrats efter det som skedde.
- New York-borna har ibland beskyllts för att vara tvära och svala, men de har förändrats. Jag upplever att folk bryr sig mer om varandra mer och försöker stå eniga för att gemensamt övervinna krisen.
- Bland annat följde ju ekonomiska problem och hotell, affärer, teatrar och turistnäring drabbades hårt.

<b>Livet går vidare</b>
Nu har platsen där World Trade Center låg städats upp och blivit en turistattraktion, på gott och ont.
- Att det säljs osmakliga souvenirer får man ta, men många som besöker platsen är ganska förstämda.
Det diskuteras nu vad man ska göra av platsen. Håkan Thelin tycker att området mår bäst av liv och rörelse.
- Visst bör det finnas en minnesplats där, men att bygga upp tornen igen visar på en styrka. Livet måste gå vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om