Eleverna på Kungsgårdsgymnasiet var inspirerade när de jobbade i köket. Desirée Jaks, Årets kock, stod vid sidan och gav råd för att utveckla deras kunskaper.
– Det är stort. Kul att få knep och tips från en av de bästa i branschen, säger Maja Lundell, som går på restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Hon upplevde att hon fick kunskaper om hur det fungerar i ett professionellt kök vad gäller kommunikation och samarbete. Vilket var viktigt för henne.
Att årets kock kom till Kungsgårdsgymnasiet inträffade genom att läraren Pelle Eriksson skickade in en ansökan med en motivering till en tävling där priset var en inspirationsdag. Bland hundratals bidrag valde Årets kock skolan i Norrköping.
– Jag vill visa den yngre generationen att det finns möjlighet att bygga detta till en livslång karriär. De är framtiden och det är viktigt att de lär sig hur betydelsefullt det är med relationer och nätverk. Inte bara att stå i köket och laga mat, berättar Desirée Jaks.
Vad hoppas du kunna inspirera med under besöket?
– Jag vill självklart att de ska kunna laga bra mat. Så lite små tips gav jag. Men jag vill även visa hur viktigt det är att jobba ihop och att man visar ödmjukhet när man jobbar i den här branschen, menar Desirée Jaks.
Mitt i arbetet med att göra i ordning fem olika tilltugg stannade eleven Kalle Johansson till.
– Det är lite idolstatus. Jag har lärt mig mycket. Det är snabba ryck, och vad som helst kan hända i ett kök. Så det är skoj att höra om hennes erfarenheter, förklarar han.