Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eleverna fick tips av årets kock – "Det är stort"

Det var full aktivitet och glädje i köket när Årets kock stod bredvid eleverna och jobbade. "Det är lite idolstatus", säger Kalle Johansson.

Årets kock Desirée Jaks tillsammans med eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Årets kock Desirée Jaks tillsammans med eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Foto: Caroline Regn

Norrköping2024-10-04 12:00

Nyheten i korthet

  • Årets kock, Desirée Jaks, besökte Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping för att inspirera och ge råd till elever som studerar restaurang- och livsmedelsprogrammet.
  • Besöket arrangerades genom en tävling där skolan vann en inspirationsdag med årets kock bland hundratals bidrag.
  • Jaks delade insikter om vikten av kommunikation, samarbete, relationer och nätverk i branschen, utöver att laga bra mat.

Eleverna på Kungsgårdsgymnasiet var inspirerade när de jobbade i köket. Desirée Jaks, Årets kock, stod vid sidan och gav råd för att utveckla deras kunskaper.

– Det är stort. Kul att få knep och tips från en av de bästa i branschen, säger Maja Lundell, som går på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

undefined
Maja Lundell gillade att ha årets kock på besök.

Hon upplevde att hon fick kunskaper om hur det fungerar i ett professionellt kök vad gäller kommunikation och samarbete. Vilket var viktigt för henne.

undefined
Eleverna var uppdelade på olika stationer och samarbetade för att göra de olika godsakerna.
undefined
Eleverna fick råd och tips på hur de ska arbeta i ett kök.
undefined
Viktigt med både kommuniktation och detaljer i ett professionellt kök.
undefined
Eleverna var inspirerade av att ha årets kock i sitt kök.

Att årets kock kom till Kungsgårdsgymnasiet inträffade genom att läraren Pelle Eriksson skickade in en ansökan med en motivering till en tävling där priset var en inspirationsdag. Bland hundratals bidrag valde Årets kock skolan i Norrköping.

– Jag vill visa den yngre generationen att det finns möjlighet att bygga detta till en livslång karriär. De är framtiden och det är viktigt att de lär sig hur betydelsefullt det är med relationer och nätverk. Inte bara att stå i köket och laga mat, berättar Desirée Jaks.

undefined
Desirée Jaks, årets kock hade själv valt att komma till Kungsgårdsgymnasiet.

Vad hoppas du kunna inspirera med under besöket?

– Jag vill självklart att de ska kunna laga bra mat. Så lite små tips gav jag. Men jag vill även visa hur viktigt det är att jobba ihop och att man visar ödmjukhet när man jobbar i den här branschen, menar Desirée Jaks.

undefined
Kalle Johansson, vill jobba i kök när han är klar med sin utbildning.

Mitt i arbetet med att göra i ordning fem olika tilltugg stannade eleven Kalle Johansson till.

– Det är lite idolstatus. Jag har lärt mig mycket. Det är snabba ryck, och vad som helst kan hända i ett kök. Så det är skoj att höra om hennes erfarenheter, förklarar han.

undefined
Desirée Jaks gick runt mellan stationerna och gav råd och tips på vad eleverna kan tänka på.
undefined
De fem olika tilltuggen som lagades.
undefined
Årets kock Desirée Jaks tillsammans med eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Karta: Västgötegatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!