Idel glada miner när kulturhuset Gjuteriet invigdes
NORRKÖPINGI lördags var det dags för invigning av Solidaritets- och kulturhuset Gjuteriet på Stockholmsvägen, även om verksamheten där har varit igång ett tag. Lokalerna ska vara en mötesplats mellan olika kulturer, föreningar och åldrar.
Roberto Gonzalez-Cabezas, kassör i föreningen Solidaritets- och kulturhuset Gjuteriet, var mycket glad på invigningsdagen. Det ligger hårt och främst frivilligt arbete bakom renoveringen av de gamla lokalerna, berättar han och avslöjar att marionettdockor är en av hans stora intressen. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
- Vi httade några gamla saker på vinden under renoveringsarbetet, berättar Roberto Gonzales-Cabezas, som är kassör i den förening som driver huset.
- Bland annat ett sigill och en gammal bläckpatron.
Han säger också att de kommer fortsätta forska i husets historia.
- Det är viktigt eftersom historien är en del av husets ande.
Nästan helt genom frivilligt arbete har man hjälpts åt med att måla väggar, fönster, göra ett nytt kök och mängder med andra saker under tre års tid. I början trodde nog de flesta inblandade att det skulle ta minst tio år att få ordning på allt, så fallfärdiga kändes lokalerna. Men i går var det alltså dags för invigning.
Föreningen Solidaritets- och kulturhuset Gjuteriet bildades formellt i slutet av mars i år. Det är en sammanslutning av hittills sex olika ideella föreningar, nämligen Teater Saltimbanki, Kulturföreningen Amerika, Svensk-kubanska Föreningen, Simon Bolivar Studiecenter, Föreningen Son con Sabor och Föreningen Perfect Sound.
- Vi integrerar oss underifrån genom att arbeta och festa tillsammans och inte bara genom ord, säger Roberto Gonzalez-Cabezas.
Marionettdockor
Vi möter honom i ett rum där den kanske mer konstnärlige trivs utmärkt. Här finns färger och många möjligheter att skapa.
- Marionettdockor är min grej. Det är ett sätt att få vara barn trots att man är vuxen, säger han och skrattar.
Samtidigt ligger det mycket allvar i hans arbete med dockteater för barn.
- Flyktingbarn som har upplevt hemska saker kan genom att låta dockorna tala berätta sin svåra historia, säger han.
Han och de andra i styrelsen vill se Gjuteriet som en smältdegel av aktiviteter. Här ska kulturer, nationaliteter och generationer mötas.
Bland annat kommer det att erbjudas möjlighet att vara med i de olika föreningarna och exempelvis spela teater. Men det ska också ordnas olika föreläsningar, datorkurser och möjligheter att få vara med och skapa - både tavlor och marionettdockor.
- Barnen i dag behöver få göra något annat än att bara sitta fastlåsta vid datorskärmar och spela spel. De behöver få använda sin egen fantasi också, säger Roberto Gonzalez-Cabezas.