Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ibland lönar det sig att överklaga

NORRKÖPING
Ett överklagande ända upp till regeringen om detaljplanen för Ensjöns villasamhälle mm har lett till framgång.
Den klagande får nu sin fastighet undantagen från den nya detaljplanen. Länsstyrelsen har tidigare avslagit överklagandet. Men regeringen gav alltså den klagande rätt.

Norrköping2001-05-03 00:00
Syftet med detaljplanen är att medan en del av Ensjöns villasamhälle viks för permanentboende ska fritidshusområdet i planområdets södra del (i huvudsak Rocknäset) behållas som det är, utan anslutning till vatten- och avloppsnätet.
Den klagande har sin tomt invid Daggkåpevägen, inom det avsedda fritidshusområdet. Men, och det är det som överklagandet baserat sig på, tomten har sedan länge använts till årtruntboende. Såväl bostadhus som ladugårdsbyggnad är klart större än de i detaljplanen angivna ytorna.

<b>I ett nytt läge</b>
Detta har tidigare inte utgjort något problem, eftersom området inte varit stadsplanelagt. Men med den nya detaljplanen kommer då detta hus, sedan länge använt till årtruntboende, plötsligt att i planhänseende betraktas som ett fritidshus - med de restriktioner som detta innebär.
Klaganden har också gått emot att ett naturomåde intill tomten ska få omvandlas till något slags allmänning, med det slitage som detta skulle medföra.
Kommunen fastställde detaljplanen i januari 1998, och länsstyrelsen har sedan avvisat överklagandet dit.
Länsstyrelsen hänvisade då till att det är kommunen som slutligen avgör markanvändningen, och den nya detaljplanen hindar heller inte den överklagande från att bo kvar.

<b>Förstöras eller rivas</b>
Visserligen får då inte framtida förändringar på tomten, som tillbyggnader, strida mot någon planbestämmelse. Och om byggnaden skulle förstöras eller rivas skulle den inte få återuppföras i ursprunglig storlek. Men de olägenheterna för den enskilde ansågs, av länsstyrelsen, inte väga tillräckligt tungt.
Miljödepartementet bedömde emellertid saken på ett helt annat sätt.

<b>Lång tid</b>
I regeringsbeslutet konstateras, att de aktuella byggnaderna funnits under mycket lång tid. Och regeringen finner att kommunen inte tagit tillräcklig hänsyn till den klagandes fastighet, när detaljplanen fastställdes. Det gäller då bebyggelse- och äganderätts- likaväl som fastighetsförhållanden.
Därför bör då planen inte godtas i den delen. Utan i stället görs ett undantag för klagandens fastighet - liksom för det angränsande naturområdet, som det också pekats på i sammanhanget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om