Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ibland hinner man inte ens gå på toaletten"

NORRKÖPING: Allt fler akutfall och allt fler "onödiga patienter" söker sig till akuten i Norrköping.
Det här har gjort att arbetet på akuten har förändrats de senaste åren.
- Ibland hinner man inte ens gå på toaletten, säger sjuksköterska Åsa Kaljo.

Sjuksköterska Joel Petroni undersöker 86-årige Bertil. Foto: Niclas Sandberg

Sjuksköterska Joel Petroni undersöker 86-årige Bertil. Foto: Niclas Sandberg

Foto:

Norrköping2007-01-05 06:00
86-årige Bertil Ericsson har just kommit in i ambulans. Eftersom han har svårt att andas och har extremt svullna ben tas han genast omhand av akutsjuksköterska Joel Petroni.
Så fort blir inte alla patienter "kollade".
Redan vid lunchtid på torsdagen är det trångt i väntrummet på akuten i Norrköping. Tio patienter har fortfarande ingen ens tittat på. Andra ligger och väntar på läkare i korridorerna, eller bakom ett skynke.
- Och snart är det rast också, säger en sjuksköterska, höjer tummen och tittar ironiskt på sina kollegor.

Inget lugn
Enligt sjuksköterskorna Joel Petroni och Åsa Kaljo är det nästan alltid fullt upp på akuten numera. När de började jobba på akuten för 6,5 år sedan kunde det ibland vara tomt i väntrummet. Det lugnet finns inte längre. I dag är det alltid fullt upp. Mycket av deras tid går åt till att hänvisa patienterna rätt.
- Vi får hjälpa dem att ordna tider på vårdcentralen, där de hör hemma, säger Åsa Kaljo.
De är överens om att gemene man i Norrköping har blivit klart sämre på egenvård.
- De, framförallt de yngre, kommer hit för minsta lilla. Det kan vara nästäppa, halsont och maginfluensa. Och det är heller inte ovanligt att folk kommer hit när förhållandet tar slut, säger Joel Petroni och skakar uppgivet på huvudet. Vår uppgift är ju faktiskt att ta hand om de akut sjuka.
Men det är inte bara dessa "onödiga patienter" som gör att trycket på akuten ökar. Även de akut sjuka patienterna har blivit betydligt fler. Samtidigt är bemanningen på akutmottagningen oförändrad.
Att patienttillströmningen har ökat med tio procent låter väldigt lite, tycker de. Joel och Åsa upplever ökningen som större.
- Ibland hinner man inte ens gå på toaletten, säger Åsa Kaljo.

Patientsäkerheten
De senaste dagarna har det varit hektiskt på akutmottagningen. På onsdagen låg det till exempel 14 patienter ute i korridoren och väntade på läkare i 6-8 timmar. Trots att personalstyrkan var mer än full denna dag så påverkas patientsäkerheten, enligt Joel Petroni.
- Man har dålig koll när det är så många patienter. Den stackare som låg längst bort i korridoren hade jag ingen möjlighet att ha koll på. Vad som helst kan hända i en sådan situation, säger Joel.
Kollegan Åsa tycker att Joel är lite drastisk i sitt resonemang.
- Felbedömningar kan vi alltid göra. Vi följer alltid våra prioriteringsmallar oavsett hur många patienter vi har, säger hon.
Prioriteringsordningen på akuten vållar inte sällan irritation bland patienterna, som kan bli liggande i korridorerna i många timmar.
- Det är hemskt för patienterna. När behovet och belastningen på akuten är som störst är våra förutsättningarna för att ge patienter hjälp som minst, säger Joel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om