Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ibland är man helt slut"

Busschaufförer över hela landet har efter uppropet i Linköping börjat protestera mot sina problematiska arbetstider. Även i Norrköping tvingas förarna köra under tuffa förhållanden.

Det är många som pratar om de tuffa arbetsvillkoren, konstaterar Gunilla Hansson.

Det är många som pratar om de tuffa arbetsvillkoren, konstaterar Gunilla Hansson.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-02-06 05:01

Långa och delade arbetspass är slitande för busschaufförerna och det tär på många som kör buss i och omkring Norrköping.

- Det pratas mycket om det och det är många som blir utslitna, konstaterar Gunilla Hansson som kör både buss och spårvagn.

Själv jobbar hon inte heltid och har som följd av det ett lite mildare schema, men kan konstatera att arbetsförhållandena ofta är riktigt tuffa.

- Vi har långa tjänster, speciellt på spårvagnen där det kan röra sig om nio, tio timmar i sträck. Det är inte trafiksäkert.

- Det behöver ändras för det är många som blir utslitna.

75% delade pass

Anders Lagerqvist kör landsvägsbuss. För dessa förare är arbetspassen ännu mer utbredda.

- Många pass är 12-13 timmar långa. Det stora problemet är att det inte är så mycket körningar mitt på dagen, konstaterar han.

Med delade pass blir det så att efter körningarna på morgon och förmiddag tvingas förarna gå och vänta några timmar innan nästa pass tar vid framåt eftermiddag och kväll.

- Det är säkert 75 procent av passen som är delade. Ibland är det väldigt tröttsamt, säger föraren.

Helt slut

De delade passen kan ofta innebära att när en förare kommer hem helt slut efter en arbetsdag är det bara att gå i säng som gäller för att denne måste upp tidigt och jobba tidigt på morgonen igen.

- Det kan hända att man jobbar mellan 05 och 09 och sedan är ledig mellan 09 och 13 innan man ska köra igen och då behöver man ju sova. Ibland är man helt slut när man kommer hem.

Enligt avtalen är det dock helt i sin ordning att arbetstiden förläggs på det viset.

- Arbetsgivarna hävdar att alternativet är deltidsanställningar om vi ska ha kortare pass.

Lagerqvist pekar på att problemen uppstår i och med att det är flera olika bolag som svarar för trafiken.

- Det är ett problem med olika upphandlingar, hade ett bolag haft all trafik då hade det lätt gått att få körningar till alla tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om