I Saras kök är det mycket rock´n roll
NORRKÖPING: I ett färgstarkt studiokök i Industrilandskapet spelas nu det sprudlande matprogrammet Saras kök in.- Det är ett lustfullt program, inte så städat, utan mer rock?n?roll, förklarar producenten Henrik Ahnborg.
I programmet syns även Anns yngste son Dante, 8 månader. Redan en riktig linslus som charmat tv-teamet.
Foto:
Inspelningen av Saras kök pågår för fullt i det gamla kårhuset på Västgötebacken. Programmet börjar sändas den 29 mars och tio program spelas in varannan vecka fram till april.
Känd från Toppform
Tidigare har Sara Begner synts i SVT:s Toppform, där hon hjälpte familjer att ändra matvanor och komma i form. Till skillnad från tidigare tv-kockar som Tina och Mat-Niklas satsar Sara Begner på att laga nyttig mat med grönsaker som bas.
- Det är bra och sund mat, men ingen bantarmat. Jag vill inspirera. Mat ska vara lustfyllt, säger hon.
I dag har de bland annat lagat bönsallad med bacon och paprikor fyllda med feta, oliver och timjan.
- Många använder grönsaker på ett så tråkigt sätt. Det verkar som många tänker: "Ja, just det, det behövs någon grönsak till". Man tar fram en kylskåpskall tomat eller fryst broccoli som kokas sönder och serverar till maten. Men grönsaker behöver också kryddas.
De färdigrätter som allt mer breder ut sig i affärernas kyl- och frysdiskarna ger hon inte mycket för.
- Man har tagit bort själen. Och tillsatt härdat fett, aromämnen, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel... Vi bör underlätta för vår kropp och ge bra grejer, inte belasta den med sådant.
Tina skorrar "jättegott" på skånska och Nigella petar med fingrarna i maten. Vad utmärker dig?
- Ha, ha. Det kommer väl visa sig. Jag kanske har några ticks för mig som jag inte vet om.
Slow food är en trend som Sara gillar. Men ledorden för hennes mat är att den ska vara enkel och snabb för att fungera i vardagen. Och köket tillåts vara opretentiöst, stökigt och kladdigt - som i verkligheten.
Formulär 1 A
Ann Söderlund, känd från föräldraprogrammet Söderlund & Bie, vet hur svårt mat kan vara i en småbarnsfamilj.
- Börjar man laga mat fem minuter för sent, och har barn som skriker "Jaaag är hungrig" ikapp, då är det lätt att ta till formulär 1 A och laga makaroner.
- Men vi försöker att bli bättre. Igår lagade vi yakiniku, japansk oxfilé. "Det här är jättegott" försökte jag. Det fungerar i nio fall av tio. Men min tvååring kunde inte tugga köttet, så det blev potatisbullar i alla fall, säger Ann.
I programmet försöker Ann Söderlund i sina reportageinslag att ta reda på varför vi äter som vi gör och undersöker sitt eget och andras förhållande till mat.
- Jag har lärt mig att röd mat är nyttigare. Det finns skitmycket kul att lära sig.
Namn: Ann Söderlund
Ålder: 34
Finns alltid i mitt kök: Honung. "Min kille fungerar inte utan honung. Han är som Bamse. Det är gott som krydda till kyckling, i dressing och ett måste i te."
Bästa matminne: "När Nanok och jag var nykära och åkte till Frankrike, Bordeaux. Där åt vi en sjurätters-meny på en stjärnkrog. Vi fick Nils Pyssling-små petit fours på silverfat. Och drack alldeles för mycket gott vin."
Favorit-tv-kock: Sara! Och Nigella.
Namn: Sara Begner
Ålder: 32
Finns alltid i mitt kök: Ekologisk citron.
Värsta matminne: "I Frankrike för många år sedan, när jag beställde in sniglar. Jag hade ätit varma sniglar i smör och kryddor förr. Men de här låg uppradade på en tallrik och serverades med dallrig och kall champinjonstuvning. Det var en sådan där situation då jag kände mig tvungen att äta upp eftersom jag var där med en kompis föräldrar."
Favorit-tv-kock: Jamie Oliver. "Han är så energisk, tänker näringsriktigt och har ett så kärleksfullt förhållande till mat."
Ålder: 34
Finns alltid i mitt kök: Honung. "Min kille fungerar inte utan honung. Han är som Bamse. Det är gott som krydda till kyckling, i dressing och ett måste i te."
Bästa matminne: "När Nanok och jag var nykära och åkte till Frankrike, Bordeaux. Där åt vi en sjurätters-meny på en stjärnkrog. Vi fick Nils Pyssling-små petit fours på silverfat. Och drack alldeles för mycket gott vin."
Favorit-tv-kock: Sara! Och Nigella.
Namn: Sara Begner
Ålder: 32
Finns alltid i mitt kök: Ekologisk citron.
Värsta matminne: "I Frankrike för många år sedan, när jag beställde in sniglar. Jag hade ätit varma sniglar i smör och kryddor förr. Men de här låg uppradade på en tallrik och serverades med dallrig och kall champinjonstuvning. Det var en sådan där situation då jag kände mig tvungen att äta upp eftersom jag var där med en kompis föräldrar."
Favorit-tv-kock: Jamie Oliver. "Han är så energisk, tänker näringsriktigt och har ett så kärleksfullt förhållande till mat."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!