Under en veckas tid har en grupp höga chefer från Kaluga i Ryssland, besökt olika myndigheter i Norrköping, som jobbar med barn, med särskilda behov. Det är organisationen Star of Hope som organiserar och finansierar gruppens besök i Norrköping.
- Ryssland har ett annat system för att ta hand om barn med särskilda behov. Just nu lagstiftar man om en förändring men man saknar kunskap och erfarenhet, när det gäller omhändertagande av barn med funktionsnedsättningar. Då är samverkansprojekt som detta värdefullt. Men meningen är inte att de ska ta våra svenska modeller och översätta dem till ryska, utan få uppslag. Det säger Inger Lilja, som är specialpedagog och som arbetar med utbildningsprojekt för Star of Hope i flera olika länder i Europa.
Hon jobbar också för ett samarbete mellan socionomutbildningen i Norrköping vid LiU och universitetet i Kaluga och fakulteten för socionomer.
Fullspäckat program
Den ryska gruppens program har varit fullspäckat under hela veckan. Gruppen har bland annat besökt Vrinnevisjukhuset och lekterapin med sjukhusclownerna. Man har också varit på Spångens dagcenter, Skarphagsskolan. På fredagsförmiddagen gjorde man ett besök på Fröbelgårdens förskola i Marielund, där gruppen tog sig tid för en pratstund, med hjälp av tolken Anna Broman.
Svetlana Mednikova berättar att även om merparten av barn med särskilda behov i Ryssland uppfostras i hemmet, så finns det institutioner, för barn med grava nedsättningar. Det kan handla om döva, synskadade och utvecklingsstörda barn, som vårdas på sådana institutioner.
Yrkesträning
Andra skillnader mellan länderna, är att i Ryssland så jobbar man mera djupgående med barnen, i team med olika specialister, så att de till exempel ska lära sig att prata och umgås. Man försöker också att träna barnen i olika yrkeskunskaper, så att de senare kan hitta ett arbete.
Den största skillnaden är att i Ryssland, så är det främst föräldrarna som ansvarar för träningen av barnen. Det hänger mycket på hur duktiga föräldrarna är med denna träning, om barnen ska utvecklas. Andra saker som jag har reflekterat över, är att man i Sverige lämnar bort sina barn på särskilda boenden, när de är vuxna. Detta för att göra dem självständiga. Den ryska kulturen är väldigt omhändertagande. Kärleken och stödet till de vuxna barnen är viktig. Jag tror att man kan utveckla deras självständighet, även om de bor kvar hemma, som vuxna, säger Svetlana Mednikova.
Stödboenden
Det hon främst har imponerats över under besöket i Norrköping, är möjligheten att kunna få personlig assistans och möjligheter till stödboende, så att föräldrar kan få avlastning. Sådana boenden finns ännu inte i Ryssland, berättar hon.
- Jag är också väldigt imponerad över den personaltäthet som jag upplevde på de svenska institutionerna. Barnens bästa är i centrum här, konstaterar Svetlana Mednikova.