I morgon är det pizzans nationaldag

På nyårsdagen äter svenska folket dubbelt så mycket pizzor som i vanliga fall.  Enligt Siver Pusunr, delägare till Pizzeria Neptun i Norrköping, så borde nyårsdagen bli utnämnd till pizzans nationaldag.

Att ha bra ingredienser till en pizza är a och o enligt Siver Pusunr Foto: Niclas Sandberg

Att ha bra ingredienser till en pizza är a och o enligt Siver Pusunr Foto: Niclas Sandberg

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2008-12-31 03:00
Siver Pusunrs familj har varit ägare till Pizzeria Neptun i fem år. Han tycker att människor borde ha tröttnat på pizza vid det här laget, men säger att det är tvärtom.- Pizzan verkar vara tidlös. Små förändringar gör att den alltid känns ny. Nu är det kebab- eller gyrospizza med bearnaisesås som folk vill ha, säger han. Siver Pusunr berättar att han lärt sig läsa av människors olika pizzafavoriter.- Jag ser på en gång vad människor vill ha när de kommer in i butiken. Det finns kebab-typer, vesuvio-typer och Al Pacino-typer, säger han.En vesuvio-typ är en tonårskille, som ofta beställer Neptuns egentillverkade milda sås. En Al Pacino-typ är en kvinna.- Kvinnor gillar i regel pizzor med banan eller ananas. Lägg vilken frukt som helst på pizzan och kvinnor tycker att det är gott, säger Siver Pusunr och ler belåtet.Män och kvinnor lika
Enligt Eddie Pusunr, som också är delägare i pizzerian, äter kvinnor och män lika mycket pizza.- Fast kvinnor tar oftare sallad till pizzan. Det är ett smart drag, sallad hjälper kroppen att förbränna fett. Kvinnor äter mat på ett mer medvetet sätt än vad män gör, säger han. Nyårsdagen är pizzerians mest hektiska dag. För att de ska hinna med alla kunder berättar Siver Pusunr att de förbereder sig flera dagar i förväg. - Vi säljer i regel 300 pizzor inom loppet av nio timmar. Från klockan tolv till nio på kvällen jobbar vi oavbrutet, säger han. Anledningen till att folk vill ha pizza på nyårsdagen är enkel enligt Siver Pusunr.- Det är en typisk bakfylledag. Människor är för trötta för att orka laga mat. Dessutom behöver de fett för att nyktra till. De kommer in och beställer pizza med extra ost, ja, extra av allt, säger han och ler återigen belåtet.Hemlig pizza
Inför nyårsdagen har pizzerian specialkomponerat en hemlig pizza.- Vi vill fira pizzans högtidsdag med någonting extra, men hur pizzan kommer att se ut blir en överraskning, säger Siver Pusunr Johan Håkansson har precis satt sig tillrätta för att äta en gyrostallrik med sin son Filip Håkansson som beställt in en gyrospizza.- Det är vida känt att alla äter pizza på nyårsdagen. Det kommer vi också att göra, säger Johan Håkansson. Enligt färsk statistik stämmer Siver Pusunrs goda intuition. Nyårsdagen är den dag då svenska folket äter mest pizza. Kvinnor beställer i större utsträckning än män pizzor med frukt, ungdomar gillar vesuvio och kebabpizzan är den överlägset populäraste just nu.
1) Gyrospizza (fläskkött, pfefferoni, sås)2) Kebabpizza (nötkött, pfefferoni, sås)3) Capricciosa (skinka, champinjoner)4) Neptun special (oxfilé, tomater, bearnaisesås, paprika)5) Al Pacino (skinka, ananas, banan, curry)6) Vesuvio (skinka)7) Hawaii (skinka, ananas)8) Quattro Stagioni (musslor, räkor, skinka, champinjoner)9) Fiket (skinka, champinjoner, räkor, bacon, bearnaissås)10) Hedvig special (ädelost, fårost, kebabkött, pfefferoni, sås)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om