I huvudet på en pyroman
- En pyroman använder den anlagda elden för att lindra sin egen ångest. Det säger Mats Dernevik, psykolog vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Norrköpingspolisen utreder just nu om den senaste tidens anlagda bränder kan vara pyromandåd.
På Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena vårdas idag flera pyromaner. Pyromani är en impulskontrollstörning liknande kleptomani.
- Pyromanen är medveten om att han eller hon gör fel, men kan ändå inte låta bli, säger Mats Dernevik.
Tre kriterier
Enligt honom är den person pyroman som uppfyller tre stycken kriterier. Det första är att personen avsiktligt har anlagt en eld.
Det andra är att han eller hon får en slags upplevelse av den anlagda branden. Att det finns ett psykologiskt motiv bakom, såsom att få uppleva lustkänslor, slippa ångest och andra obehagskänslor.
Det tredje är att det inte ska finnas något annat motiv i bakgrunden som ilska, hämnd eller någon slags vinning.
Stannar kvar
Många pyromaner stannar kvar på brandplatsen efteråt och kan också vara den som larmar brandkåren.
- Branden ger pyromanen en betydelsefull plats. Plötsligt står han eller hon mitt i centrum och är den som får saker och ting att hända.
Ofta är pyromanen en lite mer udda person.
- Deras intelligens är ofta ganska låg, många är vad man kallar för utvecklingsstörda. Men det stämmer inte alltid, säger Mats Dernevik.
Han berättar att man tidigare trott att pyromani oftast handlar om en väldig fascination för just elden, men så enkelt är det inte har det visat sig genom olika undersökningar.
Många bränder
Pyromani är ett ganska könsneutralt brott, till skillnad från exempelvis våldsbrott. En pyroman agerar alltid ensam och börjar ofta i tidig ålder med att anlägga bränder. Containrar är populära ställen, liksom öde sommarstugor. Oftast är man inte ute efter att skada någon.
När väl branden har släckts och det har blivit vardag igen återkommer ångesten. Då behövs en ny brand för att dämpa dessa känslor. Och så vidare. Det går att se ett mönster i pyromanens agerande. Bränderna blir allvarligare med tiden och det brinner också allt oftare.
Svårbehandlade
- De här personerna är svårbehandlade. Det gäller att försöka hitta andra sätt dör dem att lindra ångesten på. Men det är svårt. Återfallsrisken är enormt stor och det är den under en väldigt lång tid, säger Mats Dernevik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!