I helgen kan svampen vara här
NORRKÖPING- Svampen är på väg! Kanske redan till helgen, men det kan också ta ytterligare någon vecka.Det säger legitimerade svampkonsulenten Anki Arvidson i Vånga, när Folkbladet ber henne om en lägesrapport av svamptillgången.
I den här skogen i Vånga hittade vi en del kremlor, som alltså redan är klara. Och kanske till och med någon sillkremla, vilken är min favoritsvamp, säger Anki Arvidson. FOTO: SÖREN BOSTRÖM
Foto:
- Men det har förekommit lokala regnskurar här och var och då brukar svampen titta upp ungefär två veckor senare, så på vissa håll kan det nog vara idé att ge sig ut i skogen redan i helgen.
- Så på grund av torkan ska man inte leta på höjder, utan nu finns svampen i sänkor, på norrsluttningar och längs vägkanter. Men man ska bara plocka den om det inte är för mycket trafik och avgaser längs vägen.
- Hoppas bara det blir mitt favoritväder i helgen för svampplockning, nämligen uppehållsväder men mulet. Då ser man svampen bättre, än om solen skiner.
Kan vi få lite svamptips till en nybörjare?
- Du bör ta med en liten kniv och en borste för att grovrensa och rengöra svampen redan i skogen.
Och kniven skär du av svampen med jäms med marken?
- Nej, absolut inte. En svamp ska man vrida upp ur jorden så att allt kommer med. Skär du av den nertill, kan svampmycelen i marken angripas av bakterier eller mögelsvamp.
- Sedan är plastpåsar som ett rött skynke, eftersom svampen inte mår bra av plasten. Istället bör man ta med sig en luftig korg, gärna med små pyttsar i, för att kunna dela upp svampen redan ute i skogen.
- Är du sedan klädd efter väderlek, är det bara att ge sig ut och leta, säger Anki Arvidson.
Och de allra flesta jagar enbart efter de gula kantarellerna?
- Ja, och det är så synd, eftersom det finns så många andra goda svampar, bland annat soppar och kremlor.
- Men från början var även jag bara inriktad på kantareller. Men jag retade mig på att inte kunna plocka annan matsvamp, eftersom jag bodde vid svamprika marker vid Melby.
- Så jag började gå kurser och lära mig mer om svampar och det har jag aldrig ångrat. Så jag kan rekommendera alla som vill utöka sina kunskaper att gå någon kurs och försöka hänga med någon expert ut i skogen för att få goda råd på ort och ställe.
<b>Lukta och känna</b>
- Det är ju bra om man får vara med någon svampkunnig ute och lukta och känna på svampen och när det gäller kremlor även smaka på dem för att avgöra vilken sorts kremla det är.
- Jag vet att bland annat Naturskyddsföreningen gör svamputflykter.
- Man bör även köpa en svampbok. Se då bara till att det är en nyare bok, senast från 1990-talet, eftersom äldre böcker har fel information om giftsvampar då nya rön tillkommit.
När är svampens högsäsong ute i skogarna?
- Vissa år kan man hitta svamp ända från juni och framåt, men normalt börjar väl högsäsongen i slutet av augusti och hela september. Slipper vi frosten kan säsongen sedan fortsätta både in i oktober och november.
Din personliga favoritsvamp?
- Det är sillkremlan. När man gör en stuvning med dill av den, får den lite skaldjurssmak och det är ju inte så dumt i dessa skaldjurstider på hösten!
Varför ser man nästan bara medelålders och äldre i svampskogen och väldigt få ungdomar?
- I yngre år tycker man nog ofta att man inte har tid att ge sig ut och plocka svamp. Men så snart man blir lite äldre brukar svampintresset växa fram. Så har det varit förr och så är det nog fortfarande.
Tycker du om att gå omkring själv eller i sällskap i svampskogen?
- Helst går jag själv och riktigt njuter av naturen, den friska luften och letandet efter goda svampar.
- Men ibland går jag ut som svampkonsulent med en grupp nybörjare och då känns det kul att få informera och svara på frågor. Eller om jag är ute med andra medlemmar i svampföreningen Boletus, där det ofta blir heta diskussioner om vissa svampar och dess namn.
- Ibland slutar det med att Mats Elfström tar med sig svampen hem till sitt mikroskop för att avgöra namnfrågan...