Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I går strejkade hamnarbetarna i protest mot ett nytt EU-förslag

NORRKÖPING
Lastbilar, fartyg och containrar fick vänta. Igår strejkade Norrköpings hundra hamnarbetare under tre timmar. Protesten riktades mot ett EU-förslag som slår hårt mot hamnarbetarna.

Norrköpings hamnarbetare gick igår ut i strejk mot ett förslag till EU-direktiv för att öka konkurrensen i hamnarna som hamnarbetarnas fackförbund är starkt kritiska mot. Från vänster: Björn Gustavsson, Hans-Eric Fagerdahl, Christer Andersson, Björn Ljungstedt, Lars Jansson, Bo Lundholm och Bengt- Inge Hultberg.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Norrköpings hamnarbetare gick igår ut i strejk mot ett förslag till EU-direktiv för att öka konkurrensen i hamnarna som hamnarbetarnas fackförbund är starkt kritiska mot. Från vänster: Björn Gustavsson, Hans-Eric Fagerdahl, Christer Andersson, Björn Ljungstedt, Lars Jansson, Bo Lundholm och Bengt- Inge Hultberg. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-01-25 00:00
- De säger att vi hamnarbetare är ovilliga inför förändringar, men det är inte sant. Vi har funnit oss i stora rationaliseringar genom åren, men vi kan inte bara vara tysta och se på när våra jobb försvinner, säger Hans-Eric Fagerdahl, ordförande i Svenska hamnarbetareförbundet, avdelning 5 i Norrköping.

<b>3 000 fackanslutna</b>
Bakom protesten stod hamnarbetare i såväl Transportarbetareförbundet som Hamnarbetareförbundet. I hela landet deltog 3 000 fackanslutna i strejken. Även i andra EU-länder genomför hamnarbetarna strejker och andra protestaktioner mot direktivet.
Direktivets syfte är att tvinga medlemsländerna att konkurrensutsätta hamnverksamheten. Det facken kritisera hårdast är skrivelsen om så kallad "egenhantering". Det innebär att rederiernas besättning själv ska kunna lasta och lossa.

<b>Oklart med ansvaret</b>
- Man undrar hur det blir med godshanteringen om förslaget går igenom. Jag tror att det blir oklart vem som har ansvar för det gods som förvaras i hamnen. Risken är att hamnarna blir nedkörda och att det blir en enda soppa av alltihop, säger Hans-Eric Fagerdahl.
Snart ska EU-parlamentet behandla förslaget till hamndirektiv och de två fackförbunden vill nu få parlamentarikerna att rösta nej till det. Sverige har som enda land gått emot förslaget.

<b>Känns väldigt bra</b>
- Det känns väldigt bra att regeringen lyssnar på våra argument, säger Hans-Eric Fagerdahl.
Strejken inleddes klockan 12 och pågick till klockan 15 på fredagen. Hamnarbetarna samlades i rast- och lunchrum i hamnen, några spelade kort, andra satt pratade och man kunde höra en och annan bitsk kommentar om EU. Lastbilar, fartyg och containrar blev stående.
Hamnchef Bengt-Erik Bengtsson bedömde på fredagen att hamnen ändå skulle klara järnvägstrafiken utan några förseningar.
- Men för den övriga verksamheten ser det ut att bli ett par timmars förseningar, konstaterade Bengt-Erik Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om