I det här Ericsson-ägda företaget råder ingen krisstämning
NORRKÖPINGHär är ett Ericssonägt företag som nyanställer.Här är ett företag med den modernaste produkt som tänkas kan i en mycket gammal miljö4 GHI finns i Holmentornet mitt i Norrköping.
Martina Aula och Eva Quist diskuterar behovet av nyrekryteringar. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Nu arbetar 17 personer på 4 GHI Solutions AB. Innan årets slut siktar företaget på att vara 25 personer.
Systemutvecklare och säljare söks i den rekryteringskampanj som pågår.
Starten som eget företag skedde i oktober i fjol.
Utvecklingen av företagets kärnprodukt Cockpit Computer inleddes som ett projekt inom Ericsson i slutet av 90-talet.
- Eftersom vi inte tillhörde kärnverksamheten ville inte Ericsson ha oss kvar, säger Eva Quist, informationsansvarig.
Ett nytt företag bildades med kontoret i Norrköping. Ericsson är fortfarande stor kund.
<b>Namnet</b>
Företaget räknar med global expansion. Verksamheten i Sverige blir kvar i Norrköping. Närmast funderar 4 GHI att etablera sig i England.
Det lite mystiska företagsnamnet är hämtat från att på mobiltelefoner finns bokstäverna GHI vid 4.
- Vi hade ett annat namnförslag först men det godkändes inte av Patent- och registreringsverket, berättar Quist. Namnet var för lika ett annat företags. Då klurade vi ut vårt nya namn som vi var säkra på ingen annan var i ens i närheten av.
<b>Utvecklare</b>
Mattias Nilsson är systemutvecklare och har sedan 1998 varit med om att ta fram Cockpit Computer. Nu fortsätter han med att öka systemets möjligheter.
- Jag trivs verkligen. Det här är drömjobbet. Jag har inte ett traditionellt konsultjobb utan jag har mycket större möjligheter att utveckla idéer.
Cockpit är företagets enda produkt hittills. Fler produkter kommer, men vad de handlar om vill inte Eva Quist avslöja.
- Information kan vara svårt. Med Cockpit kan ett företag genom intranet förmedla vad som händer till medarbetarna. Det är inte bara finansiella frågor utan även personal och innovationer kan plockas in. Om företaget är ordentligt öppet kan uppgifterna också gå ut på internet.
- Vårt system skiljer sig från alla andra genom att det inte är helautomatiskt. En mänsklig hjärna måste till för att belysa vad datorframtagna prognoser innebär. Analyser måste skrivas av människor. Personalen är alltid ett företags största tillgång. För att få fram dess betydelse, trivsel, framtidstro med mera finns enkäter personalen ska besvara. Med hjälp av svaren kan sedan en skriftlig analys skrivas.
<b>Gammalt och nytt</b>
Typiskt för Cockpit är också pilar som anger ett företags färdriktning. Står pilen på grönt är det bara att köra på, om den hamnar på rött är det fara å färde.
Beskrivningen av verksamheten kan verka krånglig men ger ändå förhoppningsvis en bild av vad 4 GHI egentligen syftar med över våra huvuden då vi går under Holmentornet.
Just där ovanför passagen ligger ett sammanträdesrum där gamla möbler och gammal inredning från Holmentiden är bevarade. Möblerna börjar bli en aning slitna och behöver renoveras. De lär vara ritade och byggda av Chambert. 4 GHI anser hyresvärden bör svara för upputsningen av möblerna. Lundbergs äger huset.
I övrigt är lokalerna nyrenoverade och har modern inredning så långt man nu hunnit med detta. Många rum saknar gardiner och de vita väggarna är kala. När företaget inlett expansionen har nya rum fått tas i anspråk.
<b>Nyrekrytering</b>
SAS, ABB, Ovako Steel och Saab är några av kunderna hittills. Varje ny storkund brukar firas med en flaska champagne. Samlingen tomma flaskor växer hela tiden.
Martina Aula är personalrekryterare. Hon började i mitten av mars, kom från Ericsson Consulting.
- Jag trivs, det är spännande att vara med om att bygga ett företag, säger hon. Det är en utmaning att hitta personal. Hittills tycker jag det gott förhållandevis bra. Många har visat intresse för oss. Just nu letar jag mest efter säljare.
- Svårigheten är att hitta den kompetens vi vill ha, påpekar Eva Quist. Jag tycker dock att vi lyckats ganska bra.
Hjälp med hur 4 GHI lyckas och vad kunderna tycker får företaget av två studenter från utbildningen i medieteknik på Campus Norrköping. Ulrika Granström och Veronica Malmkvist granskar som examensarbete företaget under tio veckor.
I juni ska de vara färdiga och då är deras treåriga utbildning på Campus Norrköping klar. Examensarbetet ger 10 poäng.
- Det känns väldigt bra att få se verkligheten, säger Ulrika. Att få känna på hur det är i arbetslivet. Verkligheten skiljer sig lite från den teori vi sysslat med på universitete.
- Vi har nyta av arbetet för vår examen samtidigt som företaget kan använda vårt arbete, menar Veronica Malmqvist. Det känns väldigt bra.