Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I dag tackar han för sig

Vid dagens höstmarknad på Färgaregården gör Stig Hellerström sitt sista offentliga framträdande.
- Minnet börjar svika och det är bättre att sluta när man är på topp, säger 79-årige Hellerström.

Nu lämnar Stig Hellerström offentligheten. I veckan slutar han som trädgårdsexpert i radion. Idag lördag håller han sitt sista föredrag på Färgaregården. Foto:Janne Forsby

Nu lämnar Stig Hellerström offentligheten. I veckan slutar han som trädgårdsexpert i radion. Idag lördag håller han sitt sista föredrag på Färgaregården. Foto:Janne Forsby

Foto:

NORRKÖPING2007-09-22 06:00
Avskedet blir i form av ett föredrag om ängsskötsel. I sommarstugan i Arkösund praktiserar han själv ängsskötsel.
Även som trädgårdsexpert i lokalradion har Stig Hellerström gjort sitt efter 30 år.
I veckan som gick sade han hej då till sin trogna lyssnarskara och nu tänker han ägna tiden åt att få färdigt sin bok, som handlar om parkerna i Norrköping.
- Det har varit roligt att komma i kontakt med alla dessa trädgårdsintresserade människor, som har haft så många olika frågor. Jag har sett det som min uppgift att gynna deras intresse.
Stig Hellerström skulle egentligen bli kyrkogårdschef, för kyrkogårdar var hans specialitet. Efter avslutad hortonomutbildning i skånska Alnarp skulle han fortsätta i Lund.

38 kaktusgrupper
Men det fuktiga klimatet i Skåne passade honom dåligt. Han var ofta sjuk, i halsfluss. 1956 sökte han istället en tjänst i Norrköping och tre år senare blev han stadsträdgårdsmästare.
Den tjänsten hade han i 34 år. 1993 gick han i pension.
Under de här åren i stadens tjänst hann Hellerström bland annat med att göra 38 kaktusgrupper och anlägga fem miljoner kvadratmeter park.
Med facit i hand kan han i dag tycka att det satsades för lite på ytterområdena.
Där blev det inga mysiga sittplatsområden och inte så många blommor utan mest buskage och friluftsområden, konstaterar han.

Pappas förtjänst
Att han själv blev trädgårdsintresserad kan han tacka sin far för.
- Han var folkhögskolerektor och lärde mig tidigt namnet på alla vilda växter, på latin förstås. Tidigt visste jag att jag ville arbeta med något som hade med växter att göra.
Det mesta av sin stora kunskap har Stig Hellerström jobbat sig till. Han har bland annat arbetat på växthus, plantskola och som lärare på Trädgårdsskolan.
Även privat har han varit en flitig odlare. Som stadsträdgårdsmästare hade han tjänstebostad på Sylten och där hade han både växthus och egen trädgård.
Numera bor han i lägenhet och där prunkar flera orkidéer.
- Fast jag är lika förtjust i de ringblommor som jag odlar på landet, berättar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om