Hyresskulder på sex miljoner

I decennier har Norrköpings kommun sett genom fingrarna med att idrottsföreningar struntat i att betala skulder för arenahyror. Nu är deras samlade skuld uppe i sex miljoner kronor och på kommunen förs diskussioner om att dra åt tumskruvarna.

Hans Lorentzon visst inte hur illa det var ställt när han blev ordförande i Vita Hästen.

Hans Lorentzon visst inte hur illa det var ställt när han blev ordförande i Vita Hästen.

Foto: Andreas Schander

NORRKÖPING2012-07-04 05:00

- Kommunen har haft väldigt mycket förståelse. Det tycker inte jag att man ska ha längre, säger Jan Bergestål, chef på kommunens enhet för administrativ service.

I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår han att klubbarna inte bara ska betala själva skulden, som ofta varit fallet hittills, utan också en ränta på tio procent och inkassokostnader. Gör man inte det ska man kunna stängas av från arenorna.

Det handlar om 13 föreningar som i nuläget har skulder till kommunen. Vita Hästen står ut med en skuld på närmare 2,4 miljoner kronor, men också Sylvia och Sleipner hamnar över miljonstrecket. Det är mest gamla försyndelser, ibland från årtionden tillbaka, men när det gäller Vita Hästen berättar Jan Bergestål att man struntat i att betala mestadelen av vårens hyra.

I sin skrivelse beskriver han hur han under våren gjort stora ansträngningar för att för att driva in pengar och att göra upp avbetalningsplaner med de klubbar som saknat sådana. Det framgår att det inte varit en lätt uppgift. Det har hänt att föreningar hotat med att lägga ner hela verksamheten om kommunen pressar på.

Andra hävdar att de är befriade från att betala skuldräntor och inkassoavgifter, trots att det står annat i avbetalningsplanen, och hänvisar till muntliga löften från tidigare tjänstemän och politiker på fritidssidan.

I augusti ska Jan Bergeståls skrivelsen upp i kommunstyrelsens bord. Han hoppas förstås att politikerna följer hans förslag.

- Jag tycker inte att vi ska ge efter, säger han. Då kan en del klubbar driva det hur långt som helst och diktera villkoren.

Han hänvisar till likställighetsprincipen som säger att alla innevånare ska behandlas lika.

- Har jag en skuld för barnomsorg och det kommer ett inkassokrav följer en inkassokostnad med och räntan börjar ticka från förfallodagen, exemplifierar han.

Men han förstår att det inte är något lätt beslut.

- Jag kan tänka mig vilken storm det skulle bli om Vita Hästen stängs ute från Himmelstalundshallen och måste lägga ner sin A-lagsverksamhet, samtidigt som det blir svårt för kommunen att hitta någon annan som vill hyra i hallen förutom konståkningsföreningen.

Frågan blir än mer delikat när man börjar fundera på vilka kopplingar det finns mellan beslutande politiker och föreningarna. Kommunalrådet Eva Andersson (S) har varit ordförande i IFK Norrköpings damklubb och kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) har suttit i styrelsen för Sleipner.

Hade förra oppositionsrådet Jörgen Rundgren (M) suttit kvar varit kvar i kommunstyrelsen hade han fått anmäla jäv. Han är nämligen nyvald kassör i Sleipner.

I den rollen har han förhandlat med Jan Bergestål om en avbetalningsplan. Ännu har man inte kommit överens, bland annat för att Rundgren inte anser att det är rimligt att ta ut tio procents inkassoränta på en ideell förening.

- Jag tycker det är jättejobbigt med skulden. Det är smärtsamt mycket pengar, säger han.

Var har du din lojalitet - hos klubben eller skattebetalarna?

- Kommer vi överens om en avbetalningsplan som klubben klarar så vinner båda på det, svarar han diplomatiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om