Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hyreshöjning: 113 kr för en trea

NORRKÖPING
Hyresbostäders hyror höjs med 2,8 procent från årsskiftet. För en trea på 84 kvm betyder det 113 kr i månaden.
Som skäl till höjningen anges taxehöjningar för värme, vatten, sopor och el.
Hyresgästföreningens ombudsman Clas Rydgren tror, att det är utförsäljningen av NME till Sydkraft som slår igenom.

Norrköping2001-11-07 00:00
Hyresbostäder har 11.400 lägenheter i Norrköping. Så gott som hela hyreshöjningen motiveras med taxehöjningar - med i genomsnitt 9,1 procent för el, vatten och värme (1,8 procent på hyran) och hela 29,5 procent för soporna (0,9 procent på hyran). Där ingår då även den redan i år genomförda höjningen.
Sedan tillkommer högre löner och andra kostnader. Att hyreshöjningen ändå stannar vid 2,8 procent förklaras med sänkningen av fastighetsskatten, som ger 1 procent åt andra hållet.
Clas Rydgren påpekar, att taxehöjningar ju var exakt vad Hyresgästföreningen och andra kritiker varnade för, när Norrköpings kommun sålde ut NME till Sydkraft.
- Man vet förstås inte hur det blivit annars. Men det var väl ingen som trodde att Sydkraft skulle gå in i det här för att förlora pengar. Så visst tror jag att taxehöjningarna har med försäljningen att göra.
Hyresgästföreningen i östra Östergötland lyckades i förhandlingarna driva igenom, att 245 kronor ska återbetalas till hyresgästerna för den sänkta fastighetsskatten. Detta ska då ske lagom till jul.
- Hyresbostäder ville kvitta sänkningen av fastighetsskatten mot den dyrare sophanteringen, säger Clas Rydgren. Men när riksdagen beslutar om fastighetsskatten, då måste det också få märkas. Nu går i alla fall hälften tillbaka till hyresgästerna.
2,8 procent, det är den högsta hyreshöjningen på fem år. Att värdera den är dock svårt, säger Rydgren, eftersom man då också måste jämföra med hyrorna i andra kommuner och även se hyresutvecklingen på några års sikt. Norrköping har ju haft låga hyreshöjningar på senare år, ibland till och med inga alls.
Hyresbostäders informationschef Lars Sandell försummar heller inte att påpeka, att hyrorna i Norrköping fortfarande ligger lågt i jämförelse med andra kommuner.
Han konstaterar också att man under år 2001 minskat förbrukningen av både värme och vatten inom Hyresbostäders bestånd. Men det hjälper ju inte, när nu Sydkrafts taxor ökar så kraftigt.
Parterna är överens om att under nästa år för vissa lägenheter diskutera en mer rättvis hyressättning. Både Sandell och Rydgren betonar, att det då inte alls handlar om att införa marknadshyror - men däremot att se över omotiverade skillnader.
- Bruksvärdesprincipen ska fortfarande gälla, säger Sandell. Men man kan ta annan hänsyn till skillnader i upplevd kvalitet.
- Det finns lägenheter som är lika stora och i princip har samma läge som som ändå har helt olika hyra, säger Rydgren.
Förhandlingsersättningen till Hyresgästföreningen, som legat still sedan slutet av 80-talet, höjs från 84 till 120 kr per år och lägenhet. Detta tas ut på hyran.
I några fastigheter - Ymervägen i Krokek, samt alla lägenheter i Kvarsebo och Torshag - höjs hyrorna med bara 2,0 procent. Skälet är att dessa fastigheter har vare sig fjärrvärme eller oljeeldning och därför undantas från höjningen av värmekostnaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om