Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hyresgäster får betala för eftersatt underhåll

Femtio år av eftersatt underhåll ersätts nu med toppfräscha lägenheter och en hyreshöjning på 20 procent. I väntan på Hyresbostäders omfattande renovering förfaller Ljura, och hyresgästerna bävar för att de inte kommer ha råd att bo kvar.

Nästan alla balkonger i Ljura är fuktskadade. En del är i så dåligt skick att de börjat vittra sönder.

Nästan alla balkonger i Ljura är fuktskadade. En del är i så dåligt skick att de börjat vittra sönder.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2012-12-31 05:05

Söndervittrade balkonger, murbruk som rasar från fasaderna, trasiga rutor och fuktskadade lägenheter. Det en gång välskötta Ljura har efter åratal av eftersatt underhåll förvandlats till ett nedgånget bostadsområde där hyresgästerna vant sig vid råttfällor i källaren och trasiga trapphus.

2006 påbörjade Hyresbostäder en omfattande renovering av samtliga fastigheter och lägenheter i Ljura. En renovering som dragit ut på tiden kommer leda till kraftiga hyreshöjningar.

Cassandra Wigh är en av hyresgästerna som inte kommer ha råd att bo kvar.

- Vi måste flytta - inte en chans att vi har råd att bo kvar när de höjer hyrorna med 2000 kronor, säger hon.

Cassandra Wigh flyttade till lägenheten på Albrektsvägen för drygt ett år sedan. Hon berättar om stora råttor i källaren och en fallfärdig balkong hon inte vågar släppa ut sin ettåriga dotter på.

- Det knakar och svajar när man går ut. Hyresbostäder säger att det inte är någon fara. Men jag vågar inte gå ut, den kan rasa när som helst, säger hon.

Underhållsskuld

Husen i Ljura byggdes på 1950-talet och har inte renoverats sedan dess, och underhållet är kraftigt eftersatt. Enligt Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, är det en följd av Hyresbostäders tidigare dåliga ekonomi.

- De hade mycket vakanser och underhållet blev eftersatt. Idag har de en underhållsskuld att jobba ifatt. Men när bolaget börjar gå med plus norpar kommunen 17 miljoner kronor i koncernbidrag. Pengar som borde gå till renovering och underhåll, säger han.

Att hyresgästerna istället får betala för renoveringen är helt galet, enlig Björn Johansson.

- De ska inte behöva betala för underhåll som borde skötts innan området förföll. Nu bakar Hyresbostäder in kostnaderna för underhållet i renoveringen och kallar det för standardhöjning. Och så höjer de hyrorna, säger han.

Betalar dubbelt

Istället för renovering ska de 17 miljoner kronor som Hyresbostäder betalar till kommunen finansiera en rad andra verksamheter. Bland annat bostadssamordning, stödboenden, en spontanidrottsplats och en sporthall i Åby.

- Verksamheter som vanligtvis finansieras med skattemedel. Hyresbostäders hyresgäster får alltså betala dubbelt. Först betalar de skatt, sedan går deras hyrespengar till annat än underhåll, plus att de får hyreshöjning för eftersatt underhåll - det är märkligt, säger Björn Johansson.

Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder, tycker inte att det är märkligt.

- Det är inte okej att människor bor som de gör i Ljura, det är därför vi renoverar. Men vi har också respekt för ägaren, och tycker att det är okej att kommunen tar ut vinst när det går bra för bolaget, säger han.

"Slippa hyreshöjning"

Enligt Lars Löfgren är hyreshöjningen hyresgästernas val, och något man kommit överens om med Hyresgästföreningen.

- Från början renoverade vi i olika nivåer - de som bara ville ha det absolut nödvändigaste åtgärdat, och de som ville ha mer. Tillsammans med Hyresgästföreningen kom vi tillslut överens om att höja standarden maximalt i alla lägenheter, säger han.

Men enligt Björn Johansson stämmer inte det.

- Det fördes ingen dialog. Vi hade önskat att hyresgästerna kunde få renoverat efter behov, och slippa hyreshöjningen om de ville, säger han.

Nu är Björn Johansson orolig för att de hyresgäster som inte har råd att bo kvar tvingas flytta till andra områden med eftersatt underhåll.

- Och när de husen renoveras måste de flytta igen. Det är otäckt, vi skapar ett segregerat samhälle där de fattiga tvingas bo i eftersatta områden för att ha råd med hyran, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om