Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Strandad förhandling om nya hyror hos Hyresbostäder

Hyresförhandlingarna mellan Hyresbostäder och Hyresgästföreningen har kört fast. Mot varandra står Hyresbostäders aviserade hyreshöjning på 9,1 procent. Hyresgästföreningen kan acceptera 3 procent.

Lars Löfgren är marknadschef hos Hyresbostäder i Norrköping.

Lars Löfgren är marknadschef hos Hyresbostäder i Norrköping.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2022-12-08 16:00

Hyresbostäder vill höja hyran med 9,1 procent. För en snitthyra hos Hyresbostäder skulle det betyda en hyreshöjning från ungefär 7 100 kronor till cirka 7 740 kronor i månaden. Oacceptabelt tycker Hyresgästföreningen som kan gå med på en höjning på tre procent. Nu har förhandlingen strandat och skickats till Hyresmarknadskommittén som har till uppgift att lösa upp det låsta läget.

Det som parterna inte är överens om är hur man ska tolka den så kallade Trepartsöverenskommelsen som slöts mellan Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i våras. Enligt överenskommelsen ska parterna utgå från samma ekonomiska faktorer i de årliga förhandlingarna. 

Från och med förhandlingsåret 2023 rekommenderas fem olika faktorer som grund för de årliga förhandlingarna. Två är lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt förvaltnings- och underhållskostnader. Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP/capita samt inflation exklusive hyror.

– Vi är överens om att räntan stigit och inflationen och så vidare. Men tyvärr anger inte modellen hur dessa fem faktorer ska viktas i förhållande till varandra. Vilket då innebär att ena parten kan vikta den minsta kostnadsökningen tungt, och den andra den största kostnadsökningen tungt. Därav får vi en skillnad som då syns i nivån på våra behov av hyresjustering, säger Lars Löfgren, marknadschef hos Hyresbostäder.

– Tyvärr kommer det nu dra ut på tiden före det att hyresgästerna får reda på sin nya hyra, vilket även riskerar en retroaktiv del. Vi kan inte acceptera att hyrorna höjs mer än nödvändigt och i det här fallet är fastighetsägarens bud alldeles för högt, säger Markus Holm, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost i en skriftlig kommentar.

Vilka knutar hoppas ni att Hyresmarknadskommittén ska lösa?

– Modellen lämnar i sitt nuvarande skick fältet ganska fritt för dessa tolkningar vilket gör att det blir svårt att komma framåt i en förhandling – båda får lika rätt och lika fel. Vi behöver få tydligare instruktioner i hur de ska tolkas och hur vi ska tänka när vi gör själva viktningen av de olika faktorernas påverkan. 

– Här behöver parterna i Hyresmarknadskommittén hjälpa oss att komma vidare, säger Lars Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!