Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hyresbostäder: "En situation som inte är acceptabel"

Hyresbostäder känner till att det förekommer droghandel i Marielund. "Vi kan bara lösa det här tillsammans", säger Tomas Lindquist.

Tomas Lindquist, stadsutvecklare hos Hyresbostäder i Norrköping. Till höger ses det omskrivna området i stadsdelen Marielund.

Tomas Lindquist, stadsutvecklare hos Hyresbostäder i Norrköping. Till höger ses det omskrivna området i stadsdelen Marielund.

Foto: Åsa Hanell

Norrköping2022-08-26 08:00

Lindquist är stadsutvecklare hos Hyresbostäder, en av aktörerna i Marielund. När han fick läsa Nina Månssons inlägg på Facebook bestämde han sig för att ta kontakt med skribenten.

– Jag är glad att hon gjorde inlägget, men såklart också ledsen över den situation hon beskriver. Det Nina upplevt ska inte få förekomma. Det är oroande, tycker han. 

Delar du hennes bild av Marielund?

– Det är inte fullständiga nyheter men att det är såpass allvarligt och omfattande att folk inte vågar röra sig ute, det var nytt för mig.

Bostadsbolaget har gjort många trygghetsverkande insatser i området genom åren. Bland annat finns ett antal trygghetsvärdar som opererar i Marielund och även om huskropparna ser en aning slitna och bedagade ut på sina håll, så är det prydligt och välstädat på gångvägar och i grönområden.

– Förvaltningen gör ett jättejobb, menar Tomas.

Att droghandel förekommer i bostadsområden är ingenting nytt. Navestad, Klockaretorpet och Hageby har plågats av liknande problem genom åren.

– Det är så här det ser ut i samhället i dag. Tyvärr finns det ungdomar som är väldigt destruktiva. Säkert förekommer det droghandel i Marielund och vad jag förstår har de mer eller mindre ockuperat den där marken i området. Jag förstår Ninas oro och frustration.

Vems är ansvaret? Polisens?

– Polisen har inte de resurser som krävs. Allt kan inte heller landa på polisens bord. Skolgången, integrationen, arbete – det är samhällsfrågor som vi måste jobba tillsammans med för att lösa. 

Han drar paralleller med stadsdelen Klockaretorpet som efter många år av gemensamma insatser lyftes från listan över utsatta områden.

– Vi försöker jobba förebyggande, men att få in andra aktörer kräver ofta att det hänt något, eller att händelserna fått medial uppmärksamhet. Många gånger agerar vi när det redan är för sent.

Så vad händer i Marielund nu?

– Det har jag inte svaret på just nu men självklart går vi vidare med frågan hur vi ska utveckla tryggheten i området och vi vill gärna jobba tillsammans med engagerade hyresgäster som Nina. 

Slutar Tomas Lindquist:

– Från Hyresbostäders sida är vi tacksamma för att hon gör oss uppmärksamma på problemen. Vi äger fastigheten och förvaltar bostäder, men vi kan bara fixa det här tillsammans, kommunen, kyrkan och civilsamhället. När vi väl bestämmer oss för att göra något tillsammans kan det hända saker.

Karta: Marielund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!