Vissa menar att de inte längre vill bo kvar i området. Enligt Lars Löfgren, marknadsansvarig för Hyresbostäder, utmärker sig inte Klockaretorpet gentemot andra bostadsområden.
– Tvärtom upplever jag Klockaretorpet som ett väldigt positivt och extremt attraktivt område. Det är minst fem års väntetid för att få bo där. Snittet för en bostad hos oss är tre och ett halvt års väntetid. Känner de boende sig otrygga så är det naturligtvis ingen önskvärd situation på något sätt. Det är samtidigt naturliga reaktioner när en sån här händelse har inträffat. De siffror och fakta vi har pekar snarare på en sjunkande trend när det gäller störningar och jouranmälningar. Vi har rätt så mycket folk i området, får vi in en anmälning så är vi snabbt där och reagerar och det är ungefär det vi kan göra.
Enligt Lars Löfgren är det de boende själva i området som utgör grunden för hur tryggt området känns.
– Vi skapar forum och platser där man möts, till exempel organisationer där olika föreningar samverkar för att hitta mötesplatser. Vi har även en hög personaltäthet i området. Sedan kan inte vi ta över ansvaret från den enskilde individen.
Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, ser allvarligt på att boende i Klockaretorpet överväger att flytta:
– Då gäller det verkligen att åtgärda det som är fel. Det är viktigt att inte få en ond spiral där människor flyttar på grund av otrygghet och problemen förvärras, säger Stjernkvist.
Stjernkvist menar att brottsligheten i Klockaretorpet beror på dels segregation och sociala skillnader men även ett ödsligt centrum med många tomma lokaler.
– Det vi kan göra från kommunens sida är att se till att den kommunala verksamheten sprids till fler områden och sen hoppas att det i sin tur gör det lättare att etablera kommersiell verksamhet. Tyvärr har det varit svårt under väldigt många år att få underlag för någon kommersiell service i Klockaretorpet. Eftersom det finns en oro i området efter dessa händelser handlar det om mer kortsiktiga akuta insatser, till exempel högre polisnärvaro och andra trygghetsskapande åtgärder.
Trots ser Lars Stjernkvist en positiv trend i Norrköping:
– Många stannar kvar i sitt område, trots att de får det bättre. Detta leder till att arbetslösheten i till exempel Hageby har sjunkit, vilket är väldigt positivt. Liknande mönster har vi sett i Klockaretorpet. Ett av skälen är att det är svårare att flytta idag men det beror också på att man tycker att det finns mycket positivt som överväger, trots problemen. Dessutom har vi blandad bebyggelse så att man kan göra boendekarriär i området.