Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hyresbostäder: Arbeta för att skapa trygghet och hopp

Anna Kanervo är Hyresbostäders stadsdelsutvecklare för bland annat Marielund. Hon besökte området under torsdagsmorgonen, efter dödsskjutningen på Värmlandsgatan.

Anna Kanervo är stadsdelsutvecklare hos Hyresbostäder i Norrköping, med Marielund som ett av sina områden. Hon talar om att fortsätta det proaktiva arbetet, för att förhindra att unga rekryteras till kriminella gäng och för att skapa trygghet och hopp.

Anna Kanervo är stadsdelsutvecklare hos Hyresbostäder i Norrköping, med Marielund som ett av sina områden. Hon talar om att fortsätta det proaktiva arbetet, för att förhindra att unga rekryteras till kriminella gäng och för att skapa trygghet och hopp.

Foto: Privat

Norrköping2023-12-21 13:54

Hur reagerar du på det som har hänt?

– Det är så klart en hemsk utveckling som vi har sett här nu, i Norrköping och samhället det här året, och den senaste tiden framför allt i Marielund, säger Anna Kanervo.

Det är bara några veckor sedan dödsskjutningen på en restaurang vid Stockholmsvägen.

Hyresbostäder är en av två fastighetsägare till höghusen i Marielund, den andra halvan har Victoriahem. Hyresbostäder har en trygghetsvärd som arbetat i området i snart två år, för att skapa gemenskap och kraftsamla goda krafter, som föreningar och kommunala aktörer, och att vara en kontaktyta mot de boende för att möta deras behov och idéer.

undefined
Fastighetsägare i Marielund är Hyresbostäder och Victoriahem.

På frågan hur Kanervo skulle beskriva Marielund, om det är ett socialt utsatt oroligt område, svarar hon att Marielund är en större stadsdel än bara de sex höghusen, men att det på en ganska liten yta finns ganska många människor som av olika anledningar inte är en del av samhället, som inte har ett jobb eller inte klarar skolan. 

Föreningslivet är svagt i området och en låg andel barn och unga är med i föreningar.

– Det är många skyddsfaktorer som inte riktigt finns där i området och det är de delarna som vi genom vårt arbete försöker förstärka.

Hyresbostäder och kommunen har tagit fram en avsiktsförklaring för området, "Fler kan mer", något man var först ut med i Klockaretorpet, och ser gärna att fler aktörer hakar på. 

– Just den här händelsekedjan som pågår nu kring skjutningarna, det är polisiära ärenden, som ligger utanför vår rådighet. Det har gått så långt. Det vi kan göra är och som vi gör inom samhälls- och stadsdelsutveckling handlar om att försöka proaktivt arbeta med att det här inte fortsätter, att inte fler ungdomar rekryteras till gängen eller hamnar i de här lägena, och för att fler människor får chanser att vara en del av samhället och på olika sätt utveckla sina liv.

– Det vi självklart tänker nu är att vi vet att det är många i området som är oroliga. Vi som samhällsaktör fortsätter vårt arbete, vi måste finnas och synas, sätta ljuset på det goda, göra ännu mer av det goda, för att skapa trygghet och hopp.

Hyresbostäder har en ännu inte renoverad lokal i området som ska testas som mötesplats. En förening i området har bjudit in kommunens uppsökande team för att möta oroliga föräldrar och polisen ska också komma dit, enligt Kanervo. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!