Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur varmt är det egentligen?

NORRKÖPING2012-05-08 12:57

Begreppet upplevd temperatur är ju något subjektivt, men ändå ett mått på hur man upplever det som termometern visar.

På vintern så kan ju den upplevda temperaturen vara betydligt lägre än den faktiska om det blåser lite. Det finns så klart en formel för att räkna ut hur kallt det blir om man lägger på vindfaktorn och ju mer det blåser desto kallare upplevs det. Under vintersäsongen är det viktigt att tänka på just kyleffekten så att man inte får förfrysningsskador.

Men hur blir det egentligen under sommaren? Kan man verkligen använda samma formel? Är det vinden som avgör hur behagligt det känns? Efter lite spånande tillsammans med kollegorna så har jag kommit fram till att vinden har en väldigt liten betydelse. Däremot har luftfuktigheten stor betydelse. Visst känns det lite svalare om det blåser lite, men det kan ju vara skönt om det är riktigt varmt.

Människan mår som bäst vid temperatur mellan 21 och 24 grader, i badkläder kan det vara upp mot 30 utan att det känns jobbigt. Kommer man över 30 är det däremot påfrestande. Om det är 30 grader varmt och 80 procents luftfuktighet upplevs det som 45 grader och det tycker de flesta är för varmt för att göra något vettigt.

Alltså bör vi använda en helt annan formel för att under sommaren få fram den upplevda temperaturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om