Hur stoppar vi maffian i Norrköping och Linköping? Det frågar sig de moderata riksdagsledamöterna Andreas Norlén och Finn Bengtsson som tillsammans med landstingspolitiker Viktoria Strömberg på måndagen pratar med lokala krögare om hur man bäst ska komma tillrätta med den grova, organiserade brottsligheten som ofta drabbar krögarnas verksamhet.
Krögarna som var med i diskussionen kan dock inte redogöra för hur stort problemet är i Norrköping.
- Vi är inte alls drabbade, klargör Anne-Lie Boman, hotelldirektör på Elite Grand hotell, som tror att det beror på att Grand är en stor kedja som det inte är lika lätt att pressa på pengar, som en egen företagare.
Mörkertalet stortHon är också ordförande i Bråvikens hotell- och restaurangklubb och ser allvarligt på att det faktiskt finns kollegor som drabbas av utpressning av kriminella gäng.
- Frågan är om ni hade suttit här idag om ni verkligen hade varit hotade privat, undrar Viktor Strömberg.
Det kan inte krögarna svara på även om de precis som politikerna tror att mörkertalet är stort.
Bakgrunden till krögarbesöket var att riksdagsledamöterna Norlén och Bengtsson i förra veckan träffade polisen i Södertälje för att få veta mer hur man arbetat för att komma tillrätta med den maffialiknande brottsligheten som brett ut sig i näringslivet där.
"Satsa på skolan"- Fick rotelchefen i Södertälje en miljard av regeringen, skulle han satsa allt på skolan, inte en spänn på polisen, berättar Finn Bengtsson.
Södertälje kommun har också skrivit ett socialt kontrakt med idrottsklubbar som bland annat innebär att A-lagsspelare ska ut i skolorna och prata.
Krögarna håller med om att det här är ett samhällsproblem som alla måste vara med och lösa.
- Samverkan mellan kommun, polis och näringsliv är A och O för att komma tillrätta med det här, säger Alexander Andrén, som tidigare var delägare i Palace och som sedan i somras driver Harrys.
15 svartklubbarHan berättar att det idag finns minst 15 svartklubbar i Norrköping, som säljer svartsprit eller sysslar med olaglig verksamhet på något sätt. Alla är överens om att det är viktigt att få unga att ta sitt samhällsansvar och inte gå till sådana ställen.
- Kan man få unga att dricka fairtrade te så borde man kunna få dem att inte köpa sprit av maffian, inflikar Andreas Norlén.
Senare på måndagen beger sig riksdagsledamöterna till Linköping för att prata med restaurangägare på Ågatan som den senaste tiden har råkat ut för en hel del utpressningsförsök av kriminella gäng.
Efter besöken i Södertälje, Norrköping och Linköping ska de sammanställa en rapport som de i mitten av februari ska överlämna till justitieminister Beatrice Ask.