Byggföretagen: "Jag ser ingen lågkonjunktur nu"

"Jag skulle inte säga att vi är i en lågkonjunktur. Men det finns saker som oroar mig. Framför allt kompetensförsörjningen", säger Jan Malmberg från Byggföretagen.

"Jag talade härom dagen med ett företag som bygger byggställningar. Ingen som jobbar där är svensk. Det går inte att hitta folk här", säger Jan Malmberg från Byggföretagen.

"Jag talade härom dagen med ett företag som bygger byggställningar. Ingen som jobbar där är svensk. Det går inte att hitta folk här", säger Jan Malmberg från Byggföretagen.

Foto: Anders Wejrot / TT

Norrköping2023-02-20 14:00

Bara inom ett par veckor har tre stora företag gått i konkurs i Norrköping. Två inom byggindustrin. Vad säger byggindustrins arbetsgivarorganisation om det som händer. Ser vi en början på en lågkonjunktur? Jan Malmberg är organisationens representant i Norrköping. Han jobbar med frågor om kompetensförsörjning och byggbranschens attraktion.

– Det är för tidigt att uttala sig om just de här konkurserna. Men generellt finns det jobb inom byggsektorn idag. Sen ser vi en minskning med 50 procent inom bostadsbyggandet. Det är oroande, Jag ser risk att kompetens försvinner från vår sektor om det inte vidtas åtgärder som gör att folk stannar kvar inom yrket, säger han.

Många talar om byggbranschen som en bransch som är först att känna av svängningar i konjunkturen. Exempelvis beskrev kreditupplysningsföretaget Syna just byggbranschen nyligen som en sektor som har det tufft nu tillsammans med handel och transport.

– Vi ser ändå att det ser bra ut i orderböckerna fram till sommaren. Sen hänger mycket på om Riksbanken håller sig stilla och slutar att höja räntan. Fortsatta höjningar kan göra det tuffare för byggbranschen, säger Jan Malmberg.

Det som ändå oroar honom mest är hur hans bransch ska lösa kompetensförsörjningen långsiktigt. Byggbranschen konkurrerar med andra branscher om att få unga att välja bygg. Vården behöver fler folk. Militären behöver fler folk. Det behövs folk till stora satsningar i Norrland. Och här kommer Ostlänken att byggas.

– För trots alla konjunktursvängningar är problemet hur vi ska få människor att vilja jobba inom byggsektorn. Alla branscher kommer att behöva folk. Sveriges befolkning kommer inte räcka till. Även om alla som kan arbeta, ska arbeta. Vi kommer att behöva arbetskraftsinvandring. Tyvärr är regeringens signaler att den ska minska. För oss ser vi att det inte går utan arbetskraftsinvandring. Jag talade härom dagen med ett företag som bygger byggställningar. Ingen som jobbar där är svensk. Det går inte att hitta folk här.

Jan Malmberg ser också att det riskerar att bli ännu värre med kompetensbristen inom några år. Pensionsavgångarna kommer att ställa till det.

– När 50- och 60-talisterna börjar gå i pension kommer det skapa stora kompetensluckor som måste fyllas. Jag vill se vad det finns för lösning på det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!