Hur ska det gå för strömmingsfisket?
NORRKÖPINGStrömming från Bråviken och andra delar av Östersjön går att hitta i butiker i Norrköping. I alla fall i nuläget. Frågan är hur det blir när EU:s gränsvärden för dioxinhalter i livsmedel införs. Strömming fiskad utanför bland annat Nyköping och Gotland har visat sig ligga över gränsvärdet.
EU har beslutat att införa ett gränsvärde för dioxinhalten i livsmedel som ett led i miljö- och hälsoarbetet.
<b>Formellt beslut</b>
Nästa vecka kommer ett formellt beslut att fattas av EU:s ministerråd. Sverige och Finland har begärt en del undantag från reglerna, bland annat när det gäller fisken.
I Sverige har det inte funnits liknande gränsvärden tidigare. Däremot har Livsmedelsverket sedan länge gått ut med kostråd när det gäller bland annat konsumtion av fet fisk, som kan innehålla miljögifter.
I dagarna har verket redovisat ett första resultat från provtagningar på fet fisk.
I Östersjön ligger dioxinhalten endast över gränsvärdet när det gäller strömming från vatten vid Nyköping och Gotland.
- Men det är ingen fara att äta strömming om man följer kostråden, säger Östen Andersson.
<b>Säljer strömming</b>
- Vi säljer en del strömming som fiskats i Östersjön, men annars är det mest västkustfisk och odlad norsk lax, säger Robert Andersson vid Ica Hageby.
- Jag säljer strömming från Bråviken eller andra delar av Östersjön när det finns någon att få tag på. Men det är inte så ofta, säger Pehr Swartz, som driver butiken Swartz Fisk.
- Lax från Östersjön vill ingen ha, det är den norska och odlade varianten som gäller, säger han vidare, och tycker att vi överlag är dåliga på att äta fisk.
<b>50 yrkesfiskare</b>
I dag finns det omkring 50 yrkesfiskare i Östergötland. Ålfisket är den främsta inkomstkällan, medan strömming knappt fiskas av någon i dag. 90 procent av ålen exporteras, något som blir förbjudet om dioxinhalterna är för höga. Det vore en stor katastrof för yrkesfiskarna i Östergötland.
Totalt i Sverige beräknas omkring 500 fiskare kunna förlora jobbet i och med EU:s gränsvärden.
- Desto bättre visade de första proverna att dioxinhalten i ålen ligger långt under EU:s gränsvärde, säger Hugo Andersson, ordförande i Ostkustfiskarnas centralförbund.
<b>Kritiskt</b>
Livsmedelsverket är kritiskt till EU:s nya gränsvärden för dioxinhalten i livsmedel. Bland annat blir kontrollapparaten väldigt dyr. Varje enskilt prov kostar kring 15 000 kronor.
- Dessutom har man utgått från den dioxinhalt som många livsmedel har i dag. Därför kommer det inte innebära någon förbättring när det gäller människors hälsa eller för miljön, säger Östen Andersson, som hellre ser att EU går hårt åt källan till problemen, nämligen utsläppen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!