Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur mycket vatten går åt?

Eva Stenström med sambo gör enligt mätaren av med nära tre gånger så mycket vatten som beräknad normalförbrukning – trots att de snålar. "Det måste vara något fel någonstans", säger Eva.

Kranen. Eva Stenström menar att den uppmätta  vattenförbrukningen måste vara för hög sedan individuell mätning infördes.

Kranen. Eva Stenström menar att den uppmätta vattenförbrukningen måste vara för hög sedan individuell mätning infördes.

Foto: Patrik Selsfors

NORRKÖPING2017-06-23 07:00

Eva Stenström och Conny Olofsson bor i en 57 kvadratmeter stor tvåa på Albrektsvägen som de hyr av Hyresbostäder. I oktober förra året skedde en ändring med hyran när Hyresbostäder införde IMD (Individuell mätning och debitering), det innebär att vattenförbrukningen inte längre ingår i hyran utan mäts individuellt i varje lägenhet där de boende sedan betalar för enbart sin förbrukning. Samtidigt sänks grundhyran motsvarande normalförbrukningen i lägenheten.

Men för Eva och Conny blev det ingen vinstaffär, redan i december fick man en vattenräkning på sammanlagt 716 kronor, det var då retroaktivt från oktober. Men januariräkningen blev också hög: 670 kronor. Deras förbrukning ska då ha varit 7,66 kubikmeter kallvatten och 7,61 kubikmeter varmvatten. Och den höga förbrukningen har fortsatt – trots att paret sparar och gnetar med vattnet.

– Vi duschar inte varje dag och även om vi har tillval tvättmaskin så brukar jag bara tvätta kanske var tredje vecka, säger Eva Stenström som tillägger att de inte heller har någon diskmaskin.

Eftersom de tycker att det låter otroligt att de skulle göra åt med så mycket vatten har de pratat med andra boende för att höra sig för vad de betalar.

– De vi pratat med tycker att det låter omöjligt högt, de betalar kanske upp mot 200 kronor i månaden för vattnet, säger Eva Stenström som har varit i kontakt med Hyresbostäder som har bytt mätare men i övrigt sagt sig inte kunnat hitta något fel.

– Jag vet inte om det kanske kan röra sig om någon läcka efter stambytet, något konstigt är det. Vi tycker att Hyresbostäder borde göra en utredning för det är något som inte stämmer.

I Hyresbostäders folder som man skickat ut inför övergången till individuell mätning finns en tabell där man kan utläsa vilken normalförbrukning man kan räkna med beroende på hur stor lägenhet man har. Enligt denna tabell är normalförbrukningen för en tvåa cirka 3,58 kubikmeter kallvatten och 2,16 kubikmeter varmvatten per månad vilket innebär drygt 200 kronor per månad.

Men Eva och Conny har alltså – enligt mätaren – en förbrukning som vida överstiger detta: i maj ska de ha förbrukat över 14 kubikmeter vatten varav 6,25 kubik varmvatten. Allt detta innebär en väsentligt högre hyra än vad de hade innan IMD infördes.

– Man ska ju trivas i en lägenhet och våga sätta på vattenkranen, vi vet inte hur vi ska kunna spara mer vatten. Det måste vara något fel någonstans, säger Eva Stenström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om