Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur många röstar i morgon?

NORRKÖPING
Någon större rusning till Svenska kyrkans pastorsexpeditioner i Norrköping har det inte varit under de dagar som förhandsröstningen i kyrkovalet ägde rum. 1 050 personer har lämnat sin röst.
- Vi tror att många kommer på valdagen då intresset för det här valet verkar större än tidigare år, säger Ebbe Ericsson, valnämndens ordförande i Norrköping.

Norrköping2001-09-15 00:00
I morgon är det alltså dags för det som kallas för ett historiskt kyrkoval. Denna gång är det premiär för kyrkan att ordna valet helt på egen hand efter skilsmässan från staten. Och rösträttsåldern har dessutom sänkts till 16 år.
77 000 röstberättigade finns inom den kyrkliga samfälligheten i Norrköping. 1 050 av dem har varit och röstat i förhand mellan den 3 och 12 september, då detta var möjligt.
- Några har också brevröstat eller befunnit sig på annan ort och lämnat in en röst. Dessa syns inte i statistiken än så länge, säger Ebbe Ericsson.

<b>Stort intresse</b>
Tidigare år har omkring tio procent av de röstberättigade gått och röstat i Norrköping. Han hoppas att det blir minst lika många i år.
- Intresset för det här valet verkar vara stort, säger han.

<b>Särskilda vårdinrättningar</b>
Ebbe Ericsson säger att så många som mellan 18 och 20 procent av boende på de särskilda vårdinrättningar där förhandsröstning har kunnat ske har utnyttjat sin rösträtt.
Vid en rundringning till de olika församlingarna i samfälligheten visar det sig att i genomsnitt 100 personer har hittat till pastorsexpeditionen för att lämnat sin rös. I Hedvigs församling har 135 personer avgett sin röst, till Matteus församling har 75 personer hittat, i S:t Johannes församling har 99 personer röstat, Östra Eneby församling och Svärtinge pastorat kan räkna in 93 röstare.
Kyrkovalet har alltid varit ett val som varken märks eller intresserar så mycket. En viss valkampanj har ändå kunnat ses i år. Diskussioner om sverigedemokrater, kvinnliga präster och vigsel av homosexuella har varit på tapeten. Frågor kring kyrkovalets framtid och dess meningsfullhet har också dykt upp.

<b>Demokratisk röst</b>
Att så unga som 16-åringar får rösta i detta val har de flesta uppmärksammat. Däremot är det inte särskilt många 16-åringar som säger sig vara intresserade av att rösta.
Biskop Martin Lind uppmanade i Folkbladet härom veckan stiftets invånare att gå och rösta för att i alla fall försöka hindra sverigedemokraterna från att ta plats i kyrkans nationella styrelse, kyrkomötet.
-En röst på ett demokratiskt parti behövs, sa han då.
I morgon är alltså vallokalerna öppna. På röstkorten, som medlemmar i Svenska kyrkan har fått hem i sin brevlåda, anges vilken vallokal man ska gå till och vilka öppettiderna är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!