Stefan de Vylder är förutom nationalekonom författare till en rad internationellt uppmärksammade artiklar och böcker. Han berättar att han har sysslat med utvecklingsfrågor i fattiga länder och arbetat med finanskriser som specialområde i många år.
– Nu är det utvecklingsfrågor. Vad leder till utveckling och vad menar vi med utveckling?
Enligt Stefan de Vylder tror många att utveckling är lika med bruttonationalproduktens tillväxt. Själv menar han att utveckling i betydligt högre grad handlar om mänsklig utveckling och nämner tre viktiga områden; per capitainkomst, utbildningsnivå och medellivslängd.
– Det handlar om människors förmåga att hantera sitt liv, att öka valmöjligheterna, om hälsa och utbildning, att realisera sin potential att utveckla sig, säger Stefan de Vylder och berättar att man har klarat millenniemålet att halvera antalet fattiga i världen, men tillägger att det beror på att går bra i några få stora länder.
– Det finns fortfarande länder där fattigdomen snarare ökar.
När det gäller fattigdom är det enligt Stefan de Vylder viktigt att inte stirra sig blind på det materiella även om det är viktigt upp till en viss nivå. Han menar att den relativa fattigdomen spelar en stor roll i ett socialt sammanhang.
– Vi här i Sverige jämför oss inte med fattiga bönder i Bangladesh utan mer med våra grannar.
Stefan de Vylder säger att det finns många aspekter på hållbarhet och han delar oron om att något måste göras för att åstadkomma en ekonomisk hållbarhet. Ur den aspekten anser han att en social hållbarhet är viktig och att samhällen håller ihop och därför är det inte bra om det är för stora klyftor. När det gäller tillväxten menar att han att fattiga länder behöver en tillväxt.
– Men om vi tittar globalt, hur länge kan vi ha en tillväxt? Om man tror att vi kan ha en ständigt exponentiell tillväxt på en planet som är ändlig måste man antingen vara en idiot eller nationalekonom, säger Stefan de Vylder som tycker att man måste ifrågasätta dagens tillväxt. Inte minst från politikernas sida.
– Man måste inse att det här inte kan fortgå, men det är inget man vinner val på. Det är inget populärt budskap att inte få åka bil, att sluta äta kött och så vidare.
Men det finns sätt som inte bara handlar om förbud.
– Vi kan förbjuda exempelvis kvicksilver i batterier, men inte koldioxid. Där skulle man till exempel kunna ta en ordentlig skatt, säger Stefan de Vylder som oroar sig för klimatförändringarna.