Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Hur kan tupparna springa utan huvud?"

Finns det något djur som är smartare än människan? Hur fungerar en fyrverkeripjäs?
300 vetgiriga sjätteklassare fick igår svar på sina kluriga frågor av en forskarpanel från Linköpings universitet.

300 skolelever från Linköping och Norrköping fick svar på naturens mysterier igår, när tio forskare från Linköpings universitet höll "levande frågelåda" i Kolmårdens djurpark. 	
Foto: Therese Bergqvist

300 skolelever från Linköping och Norrköping fick svar på naturens mysterier igår, när tio forskare från Linköpings universitet höll "levande frågelåda" i Kolmårdens djurpark. Foto: Therese Bergqvist

Foto:

NORRKÖPING2005-05-14 06:00
Vid en "levande frågelåda" i Kolmårdens djurpark fick barnen svar på frågor de skickat in i förväg. Tio forskare inom naturvetenskapliga områden fanns där för att räta ut frågetecknen. Sverre Sjölander, professor i zoologi, fick bita i frågan om något djur är smartare än människan.
- Felet är att vi jämför med oss själva. Vi har händer och kan tillverka saker, men det har inte en delfin - som istället har ett mer socialt intellekt, säger han.
- Vi människor kan skilja på vad vi upplever och hur andra uppfattar saker, men det gör inte hunden. Det gör att vi, till skillnad från andra djur, kan luras och ljuga. Så jämför vi med vår mänskliga intelligens är vi smartast.

Springa utan huvud
Jurslaskolans elever undrade hur tuppen kan springa när den inte har något huvud. Mats Amundin, från Kolmårdens djurpark, svarade:
- En del muskelprogram fungerar utan att behöva kopplas till hjärnan. En halshuggen tupp kan gala eftersom man röstorganet sitter under stället där man hugger huvudet av tuppen.
Den levande frågelådan hölls samtidigt vid landets sex största universitet i samarbete med Vetenskapsrådet. Syftet är att stimulera intresset för naturvetenskap. Både forskare, elever och lärare var fulla av entusiasm efteråt.
I Stockholm har arrangemanget funnits i några år och blivit jättesuccé med flera hundra barn i kö till varje frågeomgång. Igår var första gången Linköpings universitet höll en levande frågelåda, men tanken är att den ska bli årligt återkommande.
- Det var hög kvalité på frågorna och det fanns ingen rädsla för att fråga. Det viktiga är att ge eleverna en känsla av förståelse och vilja att själva söka svar, säger Maria Sunnerhagen, docent i molekylär bioteknik.

Roligt att berätta
- För oss är det utomordentligt nyttigt att försöka förklara saker på en icke-vetenskaplig nivå, man tvingas tänka till och kommer på hur man kan visa saker praktiskt och göra presentationen intressant och lättförståelig, säger Mats Amundin, professor i zoologi.
- Som forskare är det också väldigt roligt att få berätta om sina upptäckter. När jag var i USA nyligen och studerade delfinens hörsel hittade vi nya strukturer i inner- och mellanörat. Jag satt som i nirvana i en vecka. I det läget vill man berätta om det för hela världen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om