Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur går det där till?

Norrköping2012-10-11 12:37

VÄDERBITEN

Moln består oftast av vattendroppar och endast på hög höjd av iskristaller. Men varför fryser inte moln- eller dimdroppar trots att det är minusgrader? Varför kan det vara is på marken men dimma precis ovanför? För att vatten ska frysa krävs inte enbart att temperaturen faller under 0 grader. Vattnet behöver något slags partikel eller yta för att påbörja uppbyggnaden av iskristaller. Det hör till vanligheterna att vattendroppar i atmosfären kan få hjälp av någon förorening att börja frysa på - allt från grässtrån och damm till diverse kemiska föreningar. Frysning kan dock ske genom så kallad spontan kristallbildning vilket inte kräver någon utomstående hjälppartikel. Ett par molekyler bildar då spontant en liten kristallstruktur och denna kan i sin tur fungera som bas för vidare isbildning för omkringliggande vattenmolekyler. Ju kallare det blir, desto större chans att vattendropparna fryser spontant. Sannolikheten för att spontan kristallbildning ska ske blir också större ju mer vatten vi har att tillgå. I moln är vattendropparna små (ca 1/100 mm radie) och håller sig mest för sig själva och sannolikheten för att hitta spontan isbildning i en liten vattendroppe är således väldigt liten. Därför kan vi gå i fuktig dimma trots att det är minusgrader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!