Hunden har förts in legalt till Sverige och Östergötland någon gång under sommaren men blev nyligen sjuk. Som en ren säkerhetsåtgärd togs den till veterinär som beslutade om att valpen skulle avlivas.
– Den hämtades från ett lågriskland, där det inte förekommer några fall där hundar bär på rabiessmittan, men där det funnits vilda djur med sjukdomen, förklarar smittskyddsläkaren Britt Åkerlind för Folkbladet.
Behandlingen och vaccineringen av de personer, bland annat familjen som importerade hunden och övriga som varit i kontakt med valpen, pågår för fullt just nu. Det rör sig om någonstans kring 10-15 människor.
– Det är färskt, vi utreder just nu hur många, säger Britt Åkerlind.
Nu ska Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ta prover från det döda djuret och analysera proverna eftersom smitta enbart kan konstateras genom ett snitt i hjärnan. Även Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten har kontaktats.
Det är ytterst ovanligt att djur i Sverige drabbas av den dödliga sjukdomen.
Och än mer sällsynt att människor smittas med rabies.
– Det enda fall jag hört talas om är en flicka som i mitten av 90-talet smittades i Thailand, säger Britt Åkerlind.
Om man blir smittad kommer symptomen först när viruset når hjärnan.
– Då blir man trött och orolig. Får ospecifika hjärnsymptom, outtalad törst och salivproduktion. Sedan förlorar man medvetandet gradvis och då är det för sent. En sådan patient kan inte räddas, sa Britt Åkerlind i en intervju med NT för två år sedan.
I dag poängterar hon också:
– Risken att någon i det här fallet skulle ha smittas är mycket liten. Däremot händer det årligen att vi får göra behandlingar just för att misstankarna finns. Det handlar om att eliminera risken helt för att någon ska kunna vara smittad.