"Hundvåld" växande problem för polisen
För en hundägare vars hund bitit en människa eller en annan hund händer inte så mycket mer än att hunden måste ha koppel och munkorg. Först efter flera incidenter kan polisen vidta hårdare åtgärder. Nu vill de se en lagändring som gör det möjligt att komma åt hundägarna tidigare.
Hundar måste lära sig att kunna umgås med andra hundar och människor, förklarar Kenneth Eriksson men några ordningsföreskrifter behöver han inte lära Rauno Leppänen. Hans lilla Samantha nosar lätt på Jesse innan hon visar att det är hon som äldst som bestämmer. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Vi har idag knappt ett fall i veckan i Norrköping. Ofta kan det vara hundslagsmål som resulterar i att en hund och kanske även dess ägare blir biten. Det är sällan en människa utan hund blir biten. Men vi ser att det är svårt att komma åt de här hundarna som är aggressiva, konstaterar Torgny Hultin, chef för hundenheten vid polismyndigheten i Östergötland.
"Svårt få kontakt"
När en hund har bitit en annan hund eller en människa lämnas ärendet vidare till hundenheten.
De ska då ta kontakt med hundägaren och bedöma om det var en tillfällighet
eller om hunden har något problem.
- Men ofta är det svårt att få tag på ägaren. Det kan ta en hel månad innan vi kan titta på hunden och om det visar sig att det är något fel så kan vi på sin höjd utfärda restriktioner på koppeltvång eller munkorg, förklarar Kenneth Eriksson och konstatera att det är mycket byråkratiskt.
"Liten chans"
När restriktioner utfärdats så kan polisen, om de stöter på hunden utan munkorg eller koppel, bötfälla hundägaren.
- Men det är mycket liten chans att vi stöter på dem igen om hundägaren inte är en kriminell som vi känner till sedan tidigare och så är det inte alltid, säger han.
Därför blir det oftast inte några mer åtgärder förrän en ny olycka inträffat, att hunden åter bitit en annan hund eller människa. Och för att hunden ska omhändertas så måste flera sådana incidenter ha inträffat. Först då kan det beslutas om en avlivning eller omplacering.
Vill se böter
- Jag tycker att det borde vara mer kännbart för ägaren tidigare, att det ska bli böter och inte bara restriktioner, sägare Kenneth Eriksson.
Uppfattningen bland allmänheten är ofta att det bara är misskötta hundar med kriminella ägare som kan bete sig illa och bita en annan hund eller människa. Men så är inte fallet, det är även vanliga familjehundar förklarar Kenneth Eriksson.
- Man får aldrig glömma att det är djur som har instinkter. Det kan vara en tillfällighet men det viktigaste av allt är att man inte ska ha hunden utan koppel om man inte är hundra procent säker på att hunden lyder. Alltför många tror sig ha kontroll över sin hund men jag skulle tro att av alla hundägare är det nog bara drygt två procent som har det, konstaterar han.