I somras skickade Försäkringskassan ett återkrav på 13,5 miljoner kronor till en kvinna i Norrköping. Hon ska ha fått assistansersättning felaktigt utbetald i närmare tio års tid.
Hanna Kinnersjö, gruppchef på polisens bedrägerienhet i Norrköping, bekräftar nu att polisen utreder ärendet.
– Vi har en handläggare på det, så mycket kan jag säga, säger Hanna Kinnersjö.
Har kvinnan förhörts och delgivits misstanke om brott?
– Jag kan inte säga något om utredningen i det fallet på grund av sekretessen.
Vilken är brottsrubriceringen?
– Grovt bidragsbrott.
Är utredningen åklagarledd?
– Inte ännu.
När räknar ni med att lämna över ärendet till åklagare?
– Jag kan inte säga när, men givetvis ska det vara åklagarlett.
Misstänker ni att flera personer har varit inblandade i brottet, eller har kvinnan agerat på egen hand?
– Jag kan inte svara på det.
Ett misstänkt bidragsbrott i mångmiljonklassen hör inte till vanligheterna i Norrköping, men däremot är bidragsbrott en vanligt förekommande och växande brottstyp.
– Bidragsbrott är generellt väldigt omfattande över hela landet. Inte bara hos oss i Norrköping, utan det är utbrett, säger Hanna Kinnersjö.
2020 anmäldes 27 000 bidragsbrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Det var en ökning med 30 procent jämfört med 2019. Omkring 75 procent av de anmälda bidragsbrotten avser brott mot Försäkringskassan. Sedan 2011 har de anmälda bidragsbrotten ökat med 183 procent.
Polisens bedrägerienhet i Norrköping utreder olika typer av bedrägeribrott i Norrköping och grannkommuner som Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Ungefär en tredjedel av bedrägeribrotten är bidragsbrott.
Enligt Hanna Kinnersjö har enheten omkring 350 anmälda bidragsbrott på sitt bord i dagsläget.
– En stor del är inte utlagda på utredare.
Hon vill inte uppge några exakta siffror, men säger att ungefär tre fjärdedelar av bidragsbrotten inte är utlagda på utredare.
– Min gissning är att fler brott anmäls på grund av att man har bättre kontroll hos myndigheterna.
Hur långa är utredningstiderna?
– Det kan vara allt från veckor till år hos oss, det är väldigt varierande. Våra ärenden har en tendens att växa hela tiden. När man börjar rota växer ärendet. Det tar alltid längre tid än man tror.
Enligt Hanna Kinnersjö brukar utredningar kring assistansersättning vara tidskrävande, eftersom det ofta är många personer inblandade i den typen av brott.
– Det gäller många bedrägeribrott. När man nystar i en tråd drar det iväg. Det bidrar till att utredningstiderna ökar hela tiden.
Hon berättar att de försöker att använda sina resurser så effektivt som möjligt och förbättra sitt arbetssätt för att snabba på utredningarna. Men ryggsäcken med ärenden är tung.
– Kontra mängden ärenden vi har skulle vi behöva vara fler.
Vilka myndigheter anmäler flest bidragsbrott?
– Vi får väldigt mycket från Försäkringskassan, säger Hanna Kinnersjö och tillägger att det även kommer många anmälningar från kommunerna, a-kassorna och CSN.
En stor del av de anmälda bidragsbrotten gäller tillfällig föräldrapenning. Andra anmälningar gäller till exempel a-kassa, sjukpenning, bostadsbidrag, assistansersättning, ekonomiskt bistånd, underhållsstöd, studiebidrag eller barnbidrag.
Hur stor andel av anmälningarna leder till åtal och fällande dom?
– Det vet jag inte, men de flesta blir nog fällda i alla fall.