Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hundar med näsa för tryffel

Under helgen arrangerar Norrköpings hundcenter en tryffelhelg tillsammans med tryffelexperten Christina Wedén och tryffelodlaren Leif Nilsson. På fredagen höll Christina Wedén ett seminarium om det svarta guldet. - Man måste finna nya näringar inom jordbruket, säger Leif Nilsson.

Den italienskavlade rasen Lagotto romagnolo är framtagen speciellt för att söka efter tryffel.

Den italienskavlade rasen Lagotto romagnolo är framtagen speciellt för att söka efter tryffel.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-04-30 03:00

Norrköpings hundcenter har fått sniff på tryffel. De har egna utbildade tryffelhundar och har ett avtal med en tryffelodling i Östergötland, där husse och matte får söka reda på tryfflar tillsammans med sina fyrfota vänner.

- Jag hade en kompis från Italien som visade mig broschyrer på hur man kan tjäna stora pengar på tryffelodling. Jag köpte träd därifrån, men de har inte gett något. Nu har jag med Christinas hjälp köpt plantor från Frankrike, som jag hoppas ska ge tryfflar här hemma. Men det tar ungefär tio år för svampen att växa till sig, jag är inte riktigt där ännu, berättar Leif Nilsson.

Lång väntetid
Men det är inte bara lång väntetid, när tryfflarna väl börjat växa så kan man skörda tryfflar i 70 till 80 år, tror Leif.

- Man måste hitta nya näringar inom jordbruket. Jag köpte in små ek- och hasselplantor som är ympade med svampsporer. Sedan planteras de på åkermark. Det är viktigt att blanda upp jorden med kalk, vår mark här är kalkfattig. Bäst jord är det på Öland och Gotland, där ph-värdet ligger runt åtta. Här hemma ligger det på fem-sex. Då tar det längre tid, säger Leif Nilsson.

Började på Gotland
Den vita stjärnhovstryffeln har hittats i Östergötland, men på Gotland i den kalkrika jorden växter även svarta tryfflar, som anses mest gastromisk. Det var just på Gotland som tryffelprojektet började för Christina Wedén.

- Det började som ett halvårsprojekt 1997, för att sedan utvecklas till ett forskningsprojekt tillsammans med Gotlands kommun. När jag började där hade tryffel hittats tre gånger på Gotland och svampen troddes vara utrotad. Men letar man inte så hittar man inte. Jag tror många hittat tryffel där innan men kastat och trott det var något annat, berättar hon.

Dags att inventera
Den kalkrika jorden på Gotland är ypperlig för den jordbundna svampen.

- Den svarta tryffeln hittas bara på Öland, Gotland och i Europa. Den växer ganska sent på hösten under jorden, och fryser jorden så fryser även tryffeln. På inlandet är det för kalla höstar, men på öarna är det varmare höstväder, säger Christina Wedén.

Under en inventering hittades 30 nya platser med mycket tryffel på Gotland.

- Det var ett resultat långt över förväntan. Nu har en nordisk marknad väckts med Gotlands tryffel. Vi har planterat fransk tryffel på Gotland, tio odlingar med 24 plantor på varje. Sex år senare hittade vi tryffel där. I Frankrike tar det cirka tio år för att producera tryffel, den kalkrika jorden på Gotland är perfekt. Nu är det dags att inventera östgötska markerna också, säger Christina Wedén.

Tryffel är en svamp som växer under jord på rötter av ek, bok och hassel.

För att hitta tryffeln tar man tränade hundar eller tryffelsvin till hjälp.

Alla hundar som är bra på att använda nosen kan lära sig att söka efter tryffel, men den vanligaste rasen i sammanhanget är den italienska rasen Lagotto romagnolo.

Tryffeln är en färskvara, och hyvlas ofta rå över maträtten.

Vit tryffel, kallas också den piemontska tryffeln från Alba och är en av världens dyraste och mest eftertraktade delikatesser.

Chokladtryffel har fått sitt namn av att den liknar tryffelsvampen till utseéndet. Som en brun knöl. Smaken har ingen likhet alls.

Källa: tryffel.se och svampklubben.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om