Hugg in - men se upp
NORRKÖPINGVi älskar våra julbord. Men läckerheterna är förrädiska, där kan frodas både tarm- och matförgiftningsbakterier.
Det dukade julbordet ser läckert ut, men det kan smaka surt efteråt. Varje år insjuknar många svenskar efter att ha ätit julbord. Bland de vanligaste problemrätterna är syltor, gravad lax, sillsallad och ris à la Malta. De kan innehålla ingredienser som tarmbakterier och stafylokocker. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
- De klassiska farorna på julbordet är de kalla rätterna. I synnerhet majonnäsbaserade sallader och ris à la Malta är känsliga produkter som man ska se upp med, säger Rickard Enlund, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
<b>Stafylokocker</b>
Miljökontorens anmärkningar handlar ofta om för högt antal stafylokocker (som finns på hud och slemhinnor och kan bilda ett värmetåligt gift som kan orsaka matförgiftning), jäst (ett högt antal tyder på att varan är gammal) eller tarmbakterier (tyder på dålig handhygien efter toalettbesök).
<b>Rätt temperatur</b>
Försök få en uppfattning om hur ofta maten byts ut. När du står vid julbordet ska du också titta efter om det finns kylbäddar kring mat som ska hållas kall. Saknas det är det ett varningstecken, då är sannolikheten stor att den kalla maten inte håller rätt temperatur.
Titta också på om köttet börjar få missfärgade och torra kanter. Det tyder det på att det kan ha legat framme alltför länge.
- Ser det inte fräscht ut bör man vara försiktig, säger Rickard Enlund.
Rätterna ska helst vara uppdukade så att gästerna inte behöver sträcka sig efter maten. Det bör finnas rejäla slevar och tänger att ta maten med. Annars finns risken att folk har plockat med fingrarna.
- Slevarna bör inte vara för små så att de faller i maten när gästen tagit i dem. Då sprids bakterierna. Givetvis bör man vara försiktig själv och inte stå och hosta eller nysa över julbordet eller peta med händerna i maträtterna., säger Rickard Enlund.
<b>Se upp med disktrasan</b>
Ska du bjuda släkt på julbord där hemma vill du förstås inte att svärmor och de andra ska bli sjuka av maten. För att undvika det gäller samma principer på restaurangerna.
Maten ska inte stå framme länge i rumstemperatur, utan kalla rätter ska hållas kalla och varma rätter ska värmas ordentligt. Kyl snabbt ned all mat som ska sparas. Det är också viktigt att skilja mellan rå och tillagad mat. Råa grönsaker kan innehålla jordbakterier som kan förorena redan tillagad mat.
Torka aldrig av skålar och karotter med disktrasan, den är ofta en bakteriehärd. Byt den ofta och tvätta den i diskmaskinen.