Tillsammans med Anuschka Heeb från Jordbruksverket, Lennart Gladh från WWF och Anders Alm från miljödepartementet visar han runt på sin gård där det grävs för fullt just nu.
– Det är 750 hektar som berörs, säger Hubert Gelin när han visar alla täckdiken och det två kilometer långa nyligen anlagda tvåstegsdiket.
Anuschka Heeb förklarar att man 2001 startade projektet "Greppa näringen" som är ett samarbete mellan Jordbruksverket, LRF och länsstyrelserna. Det handlar om rådgivning som syftar till att minska utsläppen av klimatgaser, minska övergödningen och att bedriva en säker användning av växtskyddsmedel.
– 2006 kände vi att vi borde göra något speciellt för att minska läckaget av fosfor, säger Anuschka Heeb som är den sammanbindande länken mellan de olika parterna.
På Hestad gård började det hela med ett informationsmöte samma år.
– Det var väl ingen som var emot det, så nu är vi åtta gårdar som samarbetar kring detta, säger Hubert Gelin.
Och just samarbetet är det unika i sammanhanget förklarar Lennart Gladh.
– Det är väldigt ovanligt. Ofta är man sig själv nog som egenföretagare, men här samarbetar man över gränserna. Om man hade gjort det här själv hade det varit meningslöst eftersom det är stora områden som berörs.
Anuschka Heeb berättar att sedan LRF och WWF kom in i bilden med extra pengar har arbetet tagit fart, vilket möjliggjort sådana här dyrare åtgärder.
Vid Folkbladets besök pågick arbetet med att gräva täckdiken på Hubert Gelins mark och i dessa lades dräneringsslangar ner med stor precision för att åstadkomma exakt lutning.
– Över slangarna läggs grus och man blandar även i kalk i jorden som man sedan fyller igen dikena med. Gruset och kalken fungerar som ett filter och kalken binder dessutom fosforn kemiskt, säger Anuschka Heeb.
Slangarna leder sedan ner till utlopp i tvåstegdiket som genom sin utformning tar hand om den fosfor som tillförs.
– Övergödningen är ju det största problemet vi har när det gäller Östersjön och jordbruket står ju för 50 procent av den, säger Anders Alm som tycker att det här är ett bra projekt och att det behövs fler sådana här initiativ.
– Jag tycker att det är kul och det känns bra att kunna göra en insats för miljön, men jag ska inte ensam ta åt mig äran. Vi är ju flera, säger Hubert Gelin.