Priset, i kategorin Nystart, delades ut av landshövding Elisabeth Nilsson, på Linköpings slott.
Urvalskommitténs motivering:
”För fyra år sedan kom Martin Langner från Tyskland. Med sig hade han en mångårig utbildning i hovslageri och redan ett år efter ankomsten till Sverige startade han sitt företag Langner Horsetec AB. Utan nätverk hade Martin svårt att skaffa kunder men så småningom spred sig ryktet om hans unika kompetens och pålitlighet. Många kända och framgångsrika personer inom hästnäringen anlitar honom i dag. Martins goda handlag med djur, hans yrkeskompetens och sinne för god ordning, har gjort att han tillfört stor nytta och stärkt en hel bransch i regionen."
Vad som förde honom till Sverige? Kärleken: sambon Emelie som han träffade i Tyskland, där hon arbetade som hästskötare. När hon längtade hem följde han med. Nu har de dottern Signe, 2,5 år tillsammans.
Martin Langner är stolt över priset som Årets nybyggare, ett pris som inte finns i Tyskland.
– Jag är rätt stolt, för jag tror inte att så många hovslagare får ett sådant pris, säger han.
Han berättar att han fått mycket uppmärksamhet i media. Något han tror är bra för yrket: att folk pratar om hovslageri ökar intresset för hantverket.
Martin Langner har arbetet som hovslagare i 20 år. Han blev intresserad av yrket redan som barn, när han följde med en skolkamrat till ett stall, och såg hovslagare i arbete. Han fick hjälpa till och hålla hoven under arbetet.
– Jag började verkligen från början, säger han.
Yrkesutbildningen som följde på det: smidesutbildning, flera års praktik och sex månader på universitet.
– Du måste arbeta tillsammans med hästen och försöka förstå den, säger han om att arbeta som hovslagare.
– Det är som med människor - alla hästar är olika.
Östergötland är ett av landets mest hästtäta län.
Nu har Martin Langner kunder inte bara i Östergötland utan även på platser som Jönköping och Stockholm, vilket innebär att han reser mycket.
Tillsammans med en annan hovslagare har han också startat en smedja i Linköping. De vill gärna se att det blir en mötesplats för hovslagare, med work shops.
Saied Ghannadan, från IT-företaget UCS i Linköping, blev Årets nybyggare Pionjär.