Hovrätten kan ha missat flera bevis

Det är lättare att ta till sig ett beslut om man vet att domen är logisk och pedagogisk, men det menar chefsåklagare Torsten Angervåg inte att hovrättsdomen i det så kallade dubbelmordet i Hageby är.

Oytdligt. Vilken ordning hovrätten tog del av materialet är inte helt klarlagt. Rätt ordning kunde lett till en fällande dom menar Torsten Angervåg.

Oytdligt. Vilken ordning hovrätten tog del av materialet är inte helt klarlagt. Rätt ordning kunde lett till en fällande dom menar Torsten Angervåg.

Foto: Johnny Gustavsson

NORRKÖPING2015-05-09 09:00

Så för första gången har han skickat en begäran till Utvecklingscentrum i Göteborg för att titta på förutsättningarna att överklaga hovrättens dom.

–  När man känner i hjärtat att det inte känns rätt måste vi åklagare våga driva en rättsprocess, vara i framkant och inte passiva, säger Torsten Angervåg.

Tingsrätten dömde en av de mordåtalade till fängelse i tolv år för dråp och grov misshandel. Försvaret hävdade nödvärn. Hovrätten kom fram till att det inte är säkerställt att den åtalade överhuvudtaget var den som avlossade de dödande skotten. Därför kom man inte heller fram till någon diskussion om nödvärn.

Medan Torsten Angervåg anser att tingsrättsdomen var mycket pedagogisk i sitt utförande, anser han att det finns mycket mer att önska av hovrättens beslut.

Sedan 2008 har man i hovrätten tillämpat EMR - en modernare rättegång, där formerna för bevisupptagningen i hovrätt och vissa andra processuella bestämmelser förändrats. Hovrätternas överprövande roll har gjorts tydligare. Parterna har dock en i princip bibehållen rätt till en fullständig prövning av målet. För hovrättens del innebär reformen när det gäller muntlig bevisning att den som huvudregel ska presenteras genom att ljud- och bildupptagningen från tingsrätten spelas upp i stället för att förhörspersonen hörs på nytt i hovrätten.

– Hovrätten har formellt inte gjort något fel, men man har komprimerat för mycket och det är oklart i vilken ordning man har tagit del av det inspelade materialet. Det är av största vikt att man gör det i kronologisk ordning för att man exempelvis ska kunna följa hänvisningar till tidigare vittnesförhör, säger Torsten Angervåg.

Hovrätten har inte heller haft någon syn på brottsplatsen utan nöjt sig med filmupptagning, det ger enligt åklagarna Anna Jakobsson och Thomas Ramstedt inte en fullvärdig bild av förhållandena. Om åklagarna fått vetskap i vilken omfattning hovrätten komprimerade målet, där man bland annat kom fram till att man inte kunde säkerställa vem som skjutit, hade man kunnat komplettera bevisningen.

Sammantaget gör det här att hovrätten inte kunnat ta till sig tillräcklig information från de olika parterna.

Torsten Angervåg tror att möjligheten att målet tas upp i högre instans är väldigt, väldigt liten.

– Även om vi inte får prövningstillstånd bidrar begäran till en diskussion kring processen i hovrätten i kommande mål.

Utvecklingscentrum

I Stockholm, Göteborg och Malmö finns Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum. De ska bedriva metod- och rättsutveckling inom olika brottsområden. En av utvecklingscentrumens huvuduppgifter är att fånga upp sådant som har stor betydelse för det dagliga åklagararbetet. Utvecklingscentrumen kan sprida kunskaper, analysera rättsläget, ta fram riktinjer eller se till att mål förs till Högsta domstolen.

Källa: Åklagarkammaren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om