Hotnivån fortsatt förhöjd i Sverige

Efter dödsskjutningarna av anställda på den franska karikatyrtidningen Charlie Hebdo på onsdagen uppmanas även journalister och tecknare i Sverige att polisanmäla hot.

Försvarar yttrandefriheten. Runt om i världen visar människor sin solidaritet med de döda.

Försvarar yttrandefriheten. Runt om i världen visar människor sin solidaritet med de döda.

Foto: Paul Chiasson

NORRKÖPING2015-01-08 16:14

– Arbetar du på en tidning som anställd eller exempelvis som frilans och har fått ta emot hot ska det polisanmälas, säger Fredrik Mildner, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Om hoten mot svenska satirtecknare ökat efter, eller i samband med terrordådet i Paris, vill han inte uttala sig om.

– Vi uttalar oss inte specifikt kring enskilda personer, hot ska polisanmälas och sedan görs en bedömning av vår säkerhetsorganisation om en person behöver skydd eller ökat skydd, säger Fredrik Mildner.

Den förhöjda säkerhetsnivån som råder i Sverige, har legat på samma nivå sedan oktober 2010.

Det är Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, som gör strategiska bedömningar av terrorhot mot Sverige. NCT använder hotnivåskala för terrorbedömningar och syftet är främst att ge berörda en uppfattning om hur NCT bedömer terrorhotet mot Sverige och om det skett en förändring sedan tidigare bedömning.

Informationen och bedömningarna är hemligstämplade.

– Man tittar hela tiden på vad som händer och därefter görs bedömningar, säger Fredrik Mildner.

Någon ytterligare höjning av säkerhetsnivån är troligtvis inte aktuell och i vart fall inget som Fredrik Mildner vill kommentera.

Inte heller de som skulle kunna befinna sig i en hotfull situation i Sverige vill kommentera eventuella hot mot den egna personen, eller mot kollegor, av rädsla för den egna säkerheten.

Fredrik Mildner menar att det är arbetsgivarens ansvar att avgöra om arbetet kan utgöra en fara för den anställde, men uppmanar igen att polisanmäla om man upplever att det finns en hotbild.

Efter terrorattacken mot Charlie Hebdo har människor, inte bara i Paris och Frankrike, utan runt om i världen visat sin avsky för dådet. Men det finns också de som hyllar dödsskjutningarna bland annat i sociala medier. Om någon där har koppling till vårt område vill inte Säkerhetspolisen svara på.

– Vi uttalar oss inte om något på östgötskt eller lokal nivå, vi arbetar nationell, säger Fredrik Mildner, pressansvarig på Säkerhetspolisen.

Under torsdagen jagades de två bröder, som misstänks för terrorattacken, av en stor polisstyrka. På eftermiddagen hade de lokaliserats till en by i norr Frankrike. På torsdagsmorgonen sköts en man och en kvinnlig polis av en man med automatvapen strax söder om Paris. Polisen avled och skytten är inte gripen. Det saknas uppgifter om den skjutningen har samband med terrorattacken mot Charlie Hebdo.

NCT

Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) är en permanent arbetsgrupp med personal från Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt (FRA) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Uppgiften är att göra strategiska bedömningar av terrorhotet mot Sverige och svenska intressen på kort och lång sikt.

NCT bildades 2005, som en arbetsgrupp under Samverkansrådet mot terrorism. Gruppen är sedan 2009 permanent och bemannas av medarbetare från FRA, Must och Säkerhetspolisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om