Hotet mot akuten avvärjt
NORRKÖPINGAkuten i Norrköping kommer inte att läggas ned eller stängas nattetid. Det beskedet fick kommunalrådet Mattias Ottosson (s) av landstingspolitikerna igår. Men oron över kommande besparingar inom sjukvården är stor. På fredag läggs besparingsförslagen fram.
- Vi reagerade starkt på det. Sjukvården är något som berör Norrköpingsborna och närheten till akuten är viktig, konstaterar Mattias Ottosson.
Efter påtryckningar och diskussioner fick han igår besked från landstingspolitikerna att akuten inte kommer att läggas ner eller stängas nattetid.
- Det känns himla bra. Nu får vi se vad som händer framöver men det här var ett steg i rätt riktning, konstaterade han.
Men överläkare Lars-Göran Pettersson på röntgen tror inte mycket på gårdagens besked.
- De kanske inte stänger akuten men de kan dra ner så att akutsjukvården ändå försämras kraftigt.
Oron på Vrinnevisjukhuset är stor, det finns många obesvarade frågor och diskussionerna går heta.
<b>Sammanvävt</b>
- Det är mycket som är sammanvävt. Lägger man ner en sak så slår det ofta tillbaka på andra, konstaterar Lars-Göran Pettersson som är ordförande i läkarrådet.
Förslagen är inte offentliggjorda men några har läckt ut till läkarkåren på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
- Det finns förslag på att ortopeden ska delas upp så att till exempel akuta skador opereras i Linköping och ortopeden i Norrköping får ta operationer som gäller proteser, onda ryggar och liknande, berättar Lars-Göran Pettersson.
Andra förslag som florerar är att operationer som ligger i gränslandet till kosmetisk operation som till exempel åderbråck inte längre kommer att bli möjligt inom landstinget.
Flera förslag ges också att kvinno- och barnsjukvården kommer att centraliseras till ett av Östergötlands sjukhus.
- De har ju börjat göra länsenheter och jag tror att det blir mer sådant. Vad det landar och innebär är svårt att säga i dagsläget, säger Lars-Göran Pettersson.
Men att nedskärningarna är till nackdel för Vrinnevisjukhuset tror han bestämt.
- Om man splittrar upp finns det risk för att det på sikt får en negativ affekt på utbildningen av sjukvårdspersonal. En stor risk är att färre kommer att söka hit.
<b>Sorgligt skruvstäd</b>
Även Christer Liedgren, chefsläkare på Vrinnevisjukhuset emotser utvecklingen med spänd förväntan.
- Men allt det som diskuteras nu är bara förslag som vi inte ens vet om de är sanna. Men jag tycker att det är sorgligt att sjukvården har hamnat i detta skruvstäd som definitivt kommer att leda till en försämring för både patienter och personal.
<b>Slutet av oktober</b>
Men han poängterar att det som förs fram på måndag bara kommer att vara förslag på hur man skulle kunna spara in 300 miljoner kronor och långt från ett beslut.
- Det kommer först i slutet av oktober, fram till dess vill jag inte diskutera några förslag, konstaterar han men förstår att många är oroliga.
På fredag läggs förslagen från arbetsgrupperna fram men först på måndag kommer de att bli offentliga.
- Jag hoppas då att politikerna är ärliga och talar om för allmänheten vilken vård man kan få, konstaterar Lars-Göran Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!