Det visar en undersökning som fackförbundet Naturvetarna gjort bland sina medlemmar som arbetar som livsmedelsinspektörer.
– Att inspektörer har en dålig arbetsmiljö och utsätts för hot när de rör sig ute i vimlet på krogarna och gör ett sådant viktigt jobb för att minska smittspridningen är helt oacceptabelt, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör Naturvetarna.
– Nu när det dessutom är skärpta råd i vissa regioner och restriktionerna mot kaféer och restauranger dragits åt behöver frågorna kring inspektörernas arbetsmiljö adresseras omgående.
Fackförbundet efterlyser nu att informationen kring livsmedelsinspektörernas roll i trängselkontroller blir tydligare samt att man alltid arbetar i par när man genomför trängselkontroller.
Enligt Magdalena Öberg som är chef på kommunens livsmedelsenhet har man dock inte märkt av någon ökning av hot och våld riktat mot livsmedelsinspektörer i Norrköping.
– Inspektörsyrket kan i vissa avseenden vara ett utsatt yrke, även i vår ordinarie roll. Vissa tycker inte att det är jätteroligt när vi kommer och reagerar kanske inte på ett rationellt sätt.
Hur arbetar ni för att hantera sådana situationer?
– Vi jobbar mycket förebyggande och med rutiner för hot och våld och det här med kränkande särbehandling. Vi har larm och vi har också möjlighet att begära polishandräckning.
– Inspektörer går heller aldrig själva kvällstid utan vi försöker eliminera så mycket risker som möjligt.
Något som Naturvetarna lyfter fram i sin utredning är att det behövs anställas fler livsmedelsinspektörer.
Detta eftersom att trängselkontroller numera utgör en stor del av arbetstiden och att flera uppfattar att de ordinarie livsmedelskontrollerna blivit lidande. En bild som Magdalena Öberg delar till viss del.
– Som det ser ut nu kommer vi att nå årets mål för livsmedelskontroller, trots att vi har behövt att lägga mycket resurser på trängseltillsyn, men det är inte en hållbar situation över tid.
Regeringens nya skärpta restriktioner innebär att max åtta personer får sitta tillsammans vid samma bord i restauranger och att avstånd inom verksamheterna blir viktigare. Detta kommer att betyda mer arbete för livsmedelsinspektörer.
– Det ingår i vårt tillsynsansvar att kontrollera att de föreskrifterna följs. Om det inte efterföljs resulterar det troligen i ett föreläggande eller ett förbud, säger Maria Öberg.