Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hotellbranschen i Norrköping blöder

NORRKÖPING
Hotellbranschen i Norrköping blöder.
Lågkonjunktur, krigshot och brist på aktiviteter i Louis De Geer lämnar hotellrum öde.
Redan nu börjar tanken på nedskärningar att ta fart.
- Det smakar inte gott men kan bli nödvändigt, säger Mikael Åhrberg, hotelldirektör på Scandic Nord i Norrköping.

Scandics hotelldirektör, Mikael Åhrberg,  har börjat bearbeta tanken om eventuella personalnedskärningar. "Det kan bli nödvändigt", säger han.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Scandics hotelldirektör, Mikael Åhrberg, har börjat bearbeta tanken om eventuella personalnedskärningar. "Det kan bli nödvändigt", säger han. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-02-20 00:00
Krister Eriksson, hotelldirektör på Grand Hotel och Mikael Åhrberg berättar om det tuffa läget hotellvärlden befinner sig i.
- Det märks tydligt att företag har blivit mer försiktiga i sitt resande och i planeringen av hotellkonferenser, säger Eriksson.
En annan verklighet jämfört med de senaste två åren då hotellindustrin upplevt ett rejält uppsving.
- 2002 var ett bra år för Grand, men nu känner jag faktiskt oro inför våren och sommaren, säger Krister och får medhåll av Åhrberg:
- Vi har börjat att bolla med olika strategier och ideér. De som inte börjar bearbeta att nedskärningar kan bli nödvändigt, kommer att drabbas omedelbart, varnar Åhrberg.

<b>Begränsat utbud</b>
Scandic-direktören säger att extrapersonalen kommer att drabbas i första hand, men kan tvingas att gå ännu längre om den negativa trenden inte vänder.
- Då vi får vi sätta oss ned med fackliga representanter och göra nedskärningar. Det smakar inte gott men kan bli nödvändigt.
Till skillnad från förra året har aktivitetsutbudet i Norrköping varit begränsat under januari och februari - vilket naturligtvis påverkar hotellnäringen. I fjol lockade Melodifestivalen och matematikbiennalen besökare till Norrköping. Året innan fylldes stadens hotell av EU-ledamöter.
- Vi är mycket beroende av vad som händer i Louis De Geer-hallen. Har de dåligt med bokningar påverkar det oss negativt, säger Krister Eriksson.
Annika Altnäs på Destination Norrköping:
- Vi har börjat 2003 dåligt men sett till hela året är det ingen fara ekonomiskt. Louis De Geer är en viktig tillgång som hotellnäringen är beroende av.

<b>Storstäderna drabbade</b>
Hotellrecessionen har drabbat storstäderna kraftigt. I Stockholm är krisen mer påtaglig än någon annanstans i landet. Något som bland annat bottnar i dålig världskonjunktur, den spräckta IT-bubblan, hot om terrorattentat och krig.
Och mellan Stockholm och Norrköping går det att utläsa ett indirekt samband enligt Krister Eriksson.
- Visst är det så. Är det högt tryck i Stockholm och svårt att få hotellrum söker sig kunderna till oss, det är inga avstånd.
Men Krister väljer, trots den tuffa tiden, att se på framtiden med tillförsikt.
- Jag tror att det vänder snabbt. Firandet av heliga Birgitta i maj och EM i basket i september kommer förhoppningsvis att locka mer människor till Norrköping, säger Krister Eriksson.
- Jämfört med januari ser det bättre ut, men läget är fortfarande skakigt, säger Mikael Åhrberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om