På senhösten 2022 inrättades en så kallad "psykiatriambulans" i Norrköping. Ambulansen består av ett akutpsykiatriskt team som från sen eftermiddag och en bra bit in på natten är redo att åka ut till människor som på grund av psykisk ohälsa/beroendesjuklighet stökar till det för sig själva och för andra personer i sin omgivning.
Enligt uppgifter till Folkbladet finns det en utbredd oro för att psykiatriambulansen ska drabbas an nedskärningar/nedläggning då den stora varselvågen – Region Östergötland ska minska personalstyrkan med 900 personer – snart börjar ta konkret form.
Fredrik Sjöstrand (M) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland. Han säger att han inte är förvånad över att det cirkulerar uppgifter om psykiatriambulansens osäkra framtid.
– Vi genomgår en svår tid just nu som självklart oroar många i personalen. Ett varsel om 900 medarbetares uppsägning är, vid sidan av andra besparingar som genomförts, något som kommer att påverka verksamheten, säger Sjöstrand.
Enligt honom finns det liknande uppgifter om många andra verksamheter i regionen.
– Jag kan och vill inte kommentera enskildheter i helheten. Psykiatriambulansen har delvis sin finansiering genom statsbidrag – vilket skapar en extra osäkerhet – och dras också med vissa underskott. Det pågår nu ett stort arbete på alla nivåer i regionen för att så snabbt som möjligt – senast veckan efter midsommar – komma med besked om hur varslen påverkar olika verksamheter, säger Fredrik Sjöstrand.