Hotade ska få bättre skydd med ny lag om besöksförbud i hemmet
NORRKÖPINGPersoner som hotas eller misshandlas av familjemedlemmar ska få bättre skydd. Det är innebörden av en ny lag som trädde i kraft den 1 september. Åklagare kan utfärda ett besöksförbud på 30 dagar för förövaren avseende hemmet. - Det är väldigt bra - bara det fungerar, säger Gunilla Westny, föreståndare för Kvinnohuset i Norrköping.
- När polis kommer till platsen vid lägenhetsbråk kan de direkt därifrån ta telefonkontakt med åklagare som fattar beslut, säger chefsåklagare Ronny Tärning.
Även om inget beslut fattas direkt kan polisen ändå ta med sig mannen till polisstationen och hålla kvar honom i sex timmar för förhör och senare beslut.
Besöksförbudet kan när en månad gått förlängas sju dagar åt gången, tills en lösning, t ex en separation, är på gång.
- Det här är en akutåtgärd, för att kvinnan ska få en möjlighet att komma ifrån mannens inflytande, en möjlighet att bryta sig ur ett destruktivt förhållande, säger Tärning.
Lagen säger att mannen i rimlig utsträckning ska kunna få tillgång till sina personliga tillhörigheter. Han får inte hämta dem själv, utan måste skicka t ex en släkting. Tillfälligt boende får han ordna själv eller få hjälp från socialtjänsten.
<b>"Männen bryter mot förbud"</b>
Tidigare har gärningsmannen inte kunnat avvisas från det gemensamma hemmet.
- Jag tycker att det är väldigt bra att kvinnorna faktiskt kan vara kvar hemma. Förut har förövaren varit kvar hemma och kvinnorna har varit tvungna att fly, säger Gunilla Westny vid Kvinnohuset i Norrköping.
Men frågan är om besöksförbudet kommer att fungera.
- Männen bryter väldigt ofta mot besöksförbud. De här männen bryr sig inte så mycket om att de får besöksförbud, säger Gunilla Westny.
- Det är viktigt att när män bryter mot besöksförbudet, att det finns resurser så kvinnorna verkligen får hjälp av polisen när de ringer. Det är ofta problem med att det inte finns någon polis just då.
Den nya lagen gäller alla relationer i hemmet, t ex då vuxna barn trakasserar sina föräldrar, vid hedersrelaterat våld mellan t ex far och dotter eller mellan syskon, samt i homosexuella relationer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!