Hotade fåglar och insekter stormens vinnare

Stormen ställer till stora skador. Men inte för alla. Nedblåsta träd betyder fortsatt liv för utrotningshotade fåglar och insekter.
- Låt träden ligga kvar, vädjar Mikael Hagström, biolog på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Den nästan utrotade vitryggiga hackspetten äter larver av skalbaggar, som i sin tur äter död ved.
FOTO: CHRISTER LARSSON, NORDENS ARK/PRESSENS BILD

Den nästan utrotade vitryggiga hackspetten äter larver av skalbaggar, som i sin tur äter död ved. FOTO: CHRISTER LARSSON, NORDENS ARK/PRESSENS BILD

Foto:

NORRKÖPING2005-01-14 06:00
Mer än 600 av de djur- och växtarter som håller på att utrotas i Sverige är beroende av döda träd. På en död tall har man hittat mer än 350 skalbaggsarter. På en levande tall runt 20 arter.
- Om man tar bort alla träd som blåst ner försämrar man situationen för arter som snart har försvunnit, säger Mikael Hagström. Men om man istället låter träden ligga kvar hjälper man dem finnas kvar.

Rena skafferiet
Flera av våra hackspettar, till exempel tretåig hackspett, och många skalbaggar som raggbock och svartoxe, kan tack vare stormen få fortsatt liv. Den döda veden är mat för vissa och skafferi för andra. Död ved är också växtplats och boplats.
- De första åren blir det många skadeinsekter, säger Mikael Hagström. Fåglarna äter insekterna som gnager innanför barken, till exempel barkborren. Och en del skalbaggar livnär sig på andra skalbaggar och framförallt barkborrelarver.
Skogsägarna har tidigare velat få bort så många döda träd som möjligt, just eftersom skadeinsekter och parasiter håller till där. Men i dag vet man att enstaka döda träd inte ökar risken för skadeangrepp på friska träd.

"Låt lövträden vara kvar"
Många skogägare har drabbats hårt ekonomiskt av stormen.
- De kan naturligtvis inte låta alla träd ligga kvar i skogen, säger Mikael Hagström. Men de ska framförallt tänka på att inte ta bort alla träd. Lövträd kan man till exempel lämna. Det är många arter som gynnas av lövträd, men lövträdsbeståndet är litet eftersom det är mer lönsamt att odla gran och tall.
Skogsägare som har områden med höga naturvårdsvärden bör ringa länsstyrelsen eller skogsvårdsstyrelsen innan de börjar ta bort träden.
- De har faktiskt samrådningsplikt, men det är lätt att glömma när det ligger träd överallt och man vill få bort dem fort, säger Mikael Hagström.
Andra som gynnas av omkullblåsta träd i skogarna är älgarna. Kronorna på stora tallar är kalasföda för älgar och när träden ligger på marken är det bara för älgarna att mumsa i sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om