Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hotade antiloper får fristad i Kolmården

Utrotningshotade antiloper får en fristad på savannen i Kolmården. Tre nya arter flyttar in under våren.

Nilvattenbockarna finns sedan i februari i Kolmårdens savannstall. De andra antiloperna anländer i mars-april.

Nilvattenbockarna finns sedan i februari i Kolmårdens savannstall. De andra antiloperna anländer i mars-april.

Foto: Kolmårdens djurpark

Norrköping2020-03-10 15:00

Världens mest utrotningshotade antiloper flyttar in på Kolmården i vår. Damagasellen, nilvattenbocken och den östliga bongoantilopen minskar snabbt i antal i naturen. De trängs undan av människor och jagas på olika sätt. 

På inrådan av EAZA, den europeiska djurparksföreningen, ställer Kolmården nu sin anläggning till förfogande för de internationella bevarandeprogrammen.

– Arterna står på gränsen till utrotning och individerna vi tar emot är en del av en internationell reservpopulation, en sorts back-up som på lång sikt säkrar artens överlevnad, säger Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmårdens djurpark.

Sedan tidigare finns en grupp med akut hotade addaxantiloper i djurparken. Kolmården har vid flera tillfällen släppt ut addaxantiloper i Afrika. Återintroduktion till naturen är något som kan bli aktuellt även för de nya arterna. 

Av damagasellen kan det finnas så få som hundra stycken kvar, och den underart som flyttar in på Kolmården finns det inga djur kvar av alls i naturen. Det finns drygt 400 individer i olika djurparker runt om i världen. 

För den östliga bongoantilopen är läget också akut, ett sjuttiotal återfinns i deras naturliga miljö i Kenya. För nilvattenbocken är läget mycket osäkert, efter konflikterna i Sudan vet man inte hur många som finns kvar.

I ett första steg kommer två östliga bongoantiloper, tre damagaseller och sex nilvattenbockar från andra djurparker i Europa. Nilvattenbockarna och damagasellerna är de första i Sverige. 

Karta: Kolmårdens Djurpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!