Under hela resan har det varit Hallegården och Östergården, som det handlat om. Enligt beslutsförslaget var det också om dessa båda, som nedläggningsbeslut - efter utredning - skulle tas i december.
Lagom till gårdagens möte kom så allians-gruppen i nämnden med förslaget att avveckla Apelgården i stället för Hallegården och Östergården. Apelgården har 36 årsanställda, och personaleffekten uppges bli ungefär densamma.
- Bra att majoriteten vek sig, och att vi kom fram till den här kompromissen. Det är inte fel att lyssna, menade Gunnar Asserhed (FP).
Vägrade gå medNämndordföranden Mona Olsson (V) och ledamoten Hildegard Jarskog (MP) vägrade dock gå med på, att allians-förslaget helt enkelt skulle ha varit bättre än deras eget - och att de av den anledningen gått in på det.
- Att lägga ner Apelgården har funnits med i resonemangen längre. Flera av fastigheterna där är nästan utdömda, och Arbetsmiljöverket har haft skarpa synpunkter, sade Mona Olsson.
Timmermannen har 52 lägenheter för äldreboende, varav 12 platser för äldre dementa. Hur snart där nu kommer att tömmas fick man inte riktigt svar på. Det talades då hellre om sådant som dialog, erbjuda nya platser och att ingen tidsgräns var satt.
När journalisterna ville ha klarare besked skickade Mona Olsson frågan vidare till sin vård- och omsorgschef.
- Om vi ska få någon besparingseffekt, måste det här förstås ske ganska snabbt, konstaterade då Lars Carlsson i klarspråk.
Ska kunna klarasTill helt övervägande delen är det personal, som man sparar in. Ca 86 tjänster ska bort. Det ska då klaras genom att avgångar och ledigheter ersätts med den personal, som nu frigörs.
- Vi har 3 000 anställda, och stor omsättning bland personalen. Så det där kommer inte att bli något problem, sade Lars Carlsson.
Avigsidan är i stället - var det flera av politikerna som påpekade - att äldreomsorgen nu kommer att vara stängd för ungdomarna, som utexamineras från vårdprogrammen.
Om Timmermannen beslöts, att en arbetsgrupp "så snart som möjligt" ska ta fram en genomförandeplan. Vidare föreslås kommunstyrelsen utreda trygghetsboenden. Sådana kan vård- och omsorgsnämnden nämligen bara önska; den äger inte frågan.
Hunnit besökasNu räddas alltså de båda äldreboenden, som både hunnit med att protestera samt ha vård- och omsorgsnämndens ledande politiker på besök.
Som framgått i Folkbladet har nämndens ordförande Mona Olsson (V) och vice ordförande Janne Berglund (S) fått sina fiskar varma på båda ställena. Timmergården hade de däremot inte besökt före gårdagens beslut, och givetvis heller inte Apelgården.