Hotad folkbildning
- Folkbildningen är ett problem. Det säger Folkuniversitetets Jenny Åkerblom. ABFs krasch i Norrköping har skrämt övriga studieförbund. Alla lider av de minskade bidragen, men överlevnadsstrategierna ser lite olika ut. - Folkbildningen är vår själ, den måste vi behålla, men den kostar verkligen mer än den ger ekonomiskt, säger Jenny Åkerblom.
Studieförbunden kämpar för att hålla verksamheten igång, antingen det gäller matlagning som på bilden eller andra studiecirklar. Inte bara ABF i Norrköping, som begärt sig i konkurs, har det besvärligt. De andra förbunden arbetar med olika överlevnadsstrategier. FOTO: SCANPIX/ARKIV
Foto:
- Det känns jättekonstigt när ABF drabbades så här, säger Bo Wastesson på Studiefrämjandet. Vi talar jättemycket om det. Vi försöker ju igen kostnaderna för studiecirklarna på uppdragsutbildningen men det är svårt.
Efterfrågan på kurser är lika stor som tidigare, säger han, men eftersom bidragen minskat med 50 procent under de senaste tio åren, är det mycket svårt att möta den här efterfrågan. Men vi har inga svårigheter att hitta uppdragsutbildningar, det är goda möjligheter där.
Slagit ihop avdelningar
Studiefrämjandet har rationaliserat, slagit ihop avdelningar till en länsorganisation. Film- och musikgymnasiet är en av de grönskande verksamheterna.
- Vi har kunnat ta över en del elever från Kommunala musikskolan som ju också har drabbats av nedskärningar. Alltså, behoven att till exempel gå på kurs för att lära sig ett instrument har inte förändrats.
Bo Wastesson betonar att hans verksamhet har det bra just nu, men att man inte vet hur det ser ut om ett år.
- Men det var så oväntat med ABF, det är som det haltar. Kanske kan det uppstå ett nytt ABF?
En tankeställare
På Medborgarskolan är Ragnhild Eriksson verksamhetschef. Hon har hand om Finspång, Valdemarsvik, Söderköping och Norrköping.
- Vi har alla fått en riktig tankeställare efter beskedet om ABF. För vår del har vi ju mest vanliga studiecirklar, det är den verksamhet vi lutar oss mot. Det ständiga hotet där är att vi måste ta så mycket betalt, vi måste vara självfinansierade. Vi är redan så få anställda som det går. Vi har inte behövt krympa verksamheten de senaste fem åren, men vi har inte heller kunnat öka.
Ann-Helen Fernberg på NBV talar också hon om de sjunkande bidragen och att kommunen aviserat fortsatt minskning.
- Det blir en nedåtgående spiral. Vi har ju sett det här och vi drar in på lokaler och letar billigare. Politikerna måste ta ställning till om de vill ha en folkbildning med kvalitet. I Folkbildningsrådet kan vi gå fram samlade, ställa krav och diskutera. Folkbildningen är inte en lagstadgad verksamhet. Med det klarar sig kommunerna, de är inte tvungna att stödja sådant. Men det är en viktig demokratisk fråga.
Sensus Göran Gustafsson vill först inte gå med på några problem alls. Efter sammanslagningen med TBV ser han framtiden ljus. Men snart talar han också om problem.
Folkbildarna kan bäst
- Visst hårdnar konkurrensen och visst var det en varningssignal med det som hände ABF. Det kommer andra företag som säljer utbildning, men vårt arbete för att främja demokrati och stärka de svagaste behövs så väl i ett samhälle där klyftorna ökar. Och det är ju faktiskt vi i studieförbunden som kan det här bäst, här finns en oerhört stark kompetens.
Jenny Åkerblom på Folkuniversitetet menar dock att det behövs en kraftig förnyelse.
- Det finns så många äldre som vet så säkert vad folkbildning är och varför den behövs. Men så snart man börjar diskutera vad folk är eller vad bildning är, då blir det problem.
Idag är Folkuniversitetets verksamhet till 70 procent folkbildning - men den ger endast 30 procent av omsättningen ekonomiskt. Ett klart dilemma.
Kräver diskussion
Folkuniversitetet klarar sig på kommunal vuxenutbildning, gymnasiet, olika projekt och utbildning för företag. Men frågan är hur länge dessa delar ska få stödja den underfinansierade folkbildningen.
- Vi snubblar hela tiden på våra egna fötter, säger Jenny Åkerblom. Vi måste diskutera vad meningen med folkbildningen är, undersöka om gamla idéer fortfarande gäller eller om vi tyngs av gammal traditionalism som vi måste skaka av oss. Vi måste tala om vad folkbildning är och vad den borde vara. Vi får ju faktiskt statsbidrag för att vi har ett demokratiskt uppdrag.