Hot mot universitetet

"Det här är ett hot. Gå inte till universitetet på torsdag." Det hotet dök upp på nätet hos Linköpings universitet på onsdagseftermiddagen.

Studenterna Embla Westman, Josefine Klintberg och Jakob Unnebäck, var inte särskilt oroliga efter hotbilden mot universitetet.

Studenterna Embla Westman, Josefine Klintberg och Jakob Unnebäck, var inte särskilt oroliga efter hotbilden mot universitetet.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-09-27 10:50

Hotet dök upp i universitetets chattforum och enligt Expressen, löd det så här i sin helhet:

"Det här är ett hot. Om ni vill överleva, gå inte till uni på torsdag. Jag kommer göra vissa av er väldigt illa och olyckliga!”.

Enligt Annevi Fredäng, säkerhetschef vid Linköpings universitet, avvaktade man under kvällen polisens bedömning. Men sent på onsdagskvällen tog universitetets ledning, efter samtal med polisen, ett beslut om att universitetet skulle hålla öppet, både i Linköping och Norrköping.

– Vi har bedömt att det inte finns någon anledning att hålla stängt, säger vakthavande befäl Joel Gerdin. Men det kommer att finnas polis på plats både vid Linköpings universitet och vid Campus Norrköping.

Exakt vad det är för sorts hot, har man inte gått ut med, men enligt uppgift har polisen startat en förundersökning om olaga hot mot folkgrupp och flera förhör hölls redan under onsdagskvällen.

Det blev även en förstärkning på väktarsidan.

– Vi har alltid väktare på universiteten i Norrköping och Linköping, säger vaktansvarige Tobias, som stod på plats utanför universitetet vid Skvallertorget på torsdagsmorgonen. Men idag har vi på grund av den ökade hotbilden förstärkt bevakningen med fler väktare på plats.

Universitetsdirektören Kent Waltersson säger så här:

– Vi ser givetvis allvarligt på detta och har förstårelse för om studenter och medarbetare väljer att stanna hemma under torsdagen.

– Men vi har dock bestämt att inte ställa in någon undervisning, på grund av hotbilden, utan verksamheten på universitetet kommer att fortsätta precis som vanligt, förutom att vi förstärkt bevakningen med fler väktare.

Utanför huvudentrén i Norrköping, träffade vi tre av studenterna, som sa så här:

– Vi har ju fått veta att det kommit ett hot mot universitetet, men vi har inte tänkt så mycket på det, säger Josefine Klintberg. Inte mer än att jag fick en föreläsning inställd nu på torsdagsmorgonen och funderade på att det kanske hade med hotet att göra.

Studenten Jakob Unnebäck sa så här:

– Klart att man kanske är lite mer uppmärksam en sån här dag, när någon uttalat ett hot mot universitetet. Men för min del, tror jag hotet är riktat mot universitetsdelen i Linköping, som ju är mångdubbelt större med antalet studenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om